Bahan-bahan:
250 gm udang
100 gm tepung jagung
1 biji telur
5 gm rumpai laut
100 ml sos masam manis
20 gm bawang besar
10 gm nanas
20 gm timun
10 gm lada benggala merah
500 ml minyak
150 gm nasi
50 gm salad Lalalosa
Sedikit minyak bijan
Garam dan lada sulah secukup rasa
100 gm tepung jagung
1 biji telur
5 gm rumpai laut
100 ml sos masam manis
20 gm bawang besar
10 gm nanas
20 gm timun
10 gm lada benggala merah
500 ml minyak
150 gm nasi
50 gm salad Lalalosa
Sedikit minyak bijan
Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Lumurkan udang bersama serbuk lada sulah, garam, bijan minyak, telur dan tepung.
2. Kemudian goreng udang hingga masak. Ketepikan.
3. Tumiskan bawang, capsicum, timun, nanas dan sos masam manis. Setelah itu, masukkan udang yang telah digoreng tadi.
4. Hidangkan bersama nasi, salad dan rumpai laut
4. Hidangkan bersama nasi, salad dan rumpai laut
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment