BAHAN-BAHAN:
1 kg udang galah- bersihkan
2 senduk tempoyak
10 tangkai cili api
5 tangkai cili merah
2 ulas bawang merah
3 cm kunyit hidup
2 batang serai-ketuk
2 helai daun kunyit-simpul
Sedikit air, garam dan gula
2 senduk tempoyak
10 tangkai cili api
5 tangkai cili merah
2 ulas bawang merah
3 cm kunyit hidup
2 batang serai-ketuk
2 helai daun kunyit-simpul
Sedikit air, garam dan gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Bersihkan udang galah.
2. Kisar cili api, cili merah, bawang dan kunyit.
3. Campurkan kesemua bahan dalam kuali.
4. Tambah sedikit air dan renehkan.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa, dan masak sehingga agak pekat
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment