Bahan-bahan
300 gm daging - potong kiub
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/4 cm kunyit
1/4 cm lengkuas
2-3 keping asam gelugur
2 cawan santan
Garam, gula dan serbuk perasa
250 gm kacang panjang - potong 2 cm
3 tangkai cili hijau - belah dua
1 sudu besar ketumbar - sangai dan tumbuk halus
1 sudu besar cili kisar
Cara Menyediakan:
Bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas dikisar halus.Satukan bahan kisar bersama daging, santan, cili kisar dan asam gelugur. Masak hingga mendidih. Masukkan ketumbar, garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan di atas dapur hingga daging empuk. Sebelum diangkat, masukkan kacang panjang serta cili hijau dan balik-balikkan..Bila dah masak dan cukup rasa matikan api dan angkat
Sedia dihidang
Sumber saji
.