Thursday, August 5, 2010

Home » » Daging masak merah

Daging masak merah


Bahan-Bahan:

300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
sedikit sos cili
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
sedikit Minyak


Cara:

1)
Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.

2)Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm. Panaskan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.

3)Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak.

4)Masukkan sos tomato,sedikit sos cili & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air. Tambahkan sedikit garam & kicap cair.

5)Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & sedi DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...