Saturday, August 14, 2010
Home »
resepi udang
»
Udang masam manis
Bahan-bahan
6 ekor udang besar
1 labu bawang besar - dihiris
1 biji tomato - potong 4
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil gula
1/2 cawan air
garam secukup rasa
Bahan utk ditumis (dihiris)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
Cara memasak
1) Gaulkan garam dengan udang dan gorengkan. Kemudian ketepikan.
2) Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi
3) Masukkan udang, buah tomato, bawang besar, sos tomato, sos cili, gula dan air. Kemudian kacau rata.
4) Tutup api dan hidangkan.
Udang masam manis
Bahan-bahan
6 ekor udang besar
1 labu bawang besar - dihiris
1 biji tomato - potong 4
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil gula
1/2 cawan air
garam secukup rasa
Bahan utk ditumis (dihiris)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
Cara memasak
1) Gaulkan garam dengan udang dan gorengkan. Kemudian ketepikan.
2) Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi
3) Masukkan udang, buah tomato, bawang besar, sos tomato, sos cili, gula dan air. Kemudian kacau rata.
4) Tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
August
(32)
- Sup Cendawan Campur
- Kacang Panjang Goreng Bertelur
- TOMYAM ISTIMEWA
- Ikan Siakap Kukus ala Thai
- Udang goreng asam jawa
- Ikan Percik
- Gulai tempoyak ikan Patin
- sup tulang mamak stail
- Sup ekor chef wan stail
- Paprik campur
- Udang masam manis
- Rendang Tok
- Kerabu Kacang Botor
- Kerabu Perut
- Kerabu Sotong
- Siakap 3 Rasa Aroma
- Kailan Cendawan Ikan Masin
- Sup Ketam
- Udang mentega
- Sotong Goreng Tepung
- Nasi ayam Hainan NZ stail
- Sambal tempoyak
- Asam pedas ikan pari
- Udang Sambal Petai
- Masak Lemak Jantung Pisang
- Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
- Daging Salai Masak Lemak Cili Api
- Udang Galah Masak Lemak Cili Api
- Daging masak merah
- Gulai daging pantai timur
- Ayam masak lemak cili api
- Rendang Ayam
-
▼
August
(32)
No comments:
Post a Comment