Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
8 tangkai cili merah (dicincang halus)
10 tangkai cili api (dicincang halus)
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
5 ulas bawang merah (dicincang halus)
5 sm halia (dicincang halus)
5 batang serai (dicincang halus)
sos ikan secukup rasa
sos tiram secukup rasa
garam
gula
serbuk kunyit
kicap soya
daun ketumbar
lobak merah
sedikit lada sulah
sedikit tepung jagung
Cara penyediaan
1) Gaulkan garam,serbuk kunyit dan lada sulah bersama sedikit tepung jagung sehingga sebati.
2) Kemudian ,lumurkan pada ikan siakap yang telah dibersihkan dan goreng diatas api sederhana sehingga garing..ketepikan
3) Panaskan minyak untuk menumis. masukkan semua bahan yang telah dicincang. Goreng sehingga naik bau.
4) Masukkan dua cawan air dan tunggu sehingga mendidih.
5) Masukkan semua bahan perasa secukupnya dan biarkan masak .
6) Tuangkan diatas ikan yang telah digoreng tadi .
7) Sedia dihidang...
Wednesday, August 11, 2010
Home »
resepi ikan
»
Siakap 3 Rasa Aroma
Siakap 3 Rasa Aroma
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
August
(32)
- Sup Cendawan Campur
- Kacang Panjang Goreng Bertelur
- TOMYAM ISTIMEWA
- Ikan Siakap Kukus ala Thai
- Udang goreng asam jawa
- Ikan Percik
- Gulai tempoyak ikan Patin
- sup tulang mamak stail
- Sup ekor chef wan stail
- Paprik campur
- Udang masam manis
- Rendang Tok
- Kerabu Kacang Botor
- Kerabu Perut
- Kerabu Sotong
- Siakap 3 Rasa Aroma
- Kailan Cendawan Ikan Masin
- Sup Ketam
- Udang mentega
- Sotong Goreng Tepung
- Nasi ayam Hainan NZ stail
- Sambal tempoyak
- Asam pedas ikan pari
- Udang Sambal Petai
- Masak Lemak Jantung Pisang
- Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
- Daging Salai Masak Lemak Cili Api
- Udang Galah Masak Lemak Cili Api
- Daging masak merah
- Gulai daging pantai timur
- Ayam masak lemak cili api
- Rendang Ayam
-
▼
August
(32)
No comments:
Post a Comment