Bahan-bahan
1.5kg Daging lembu (di potong dadu)
1/2 cawan Minyak masak
200g Kerisik
700ml Santan
100g kerisik
20 g Bunga Kantan ( di kisar)
10g Daun kesom ( di kisar )
60ml Air Asam Jawa
100g Bawang besar (dikisar)
30g Halia ( di kisar )
30g Bawang putih ( di kisar)
100g Lengkuas ( di kisar )
20 g Kunyit segar ( di kisar )
200g cili kering ( dikisar )
50g Serai ( di kisar )
30 g Belacan
20g Daun Kunyit (dihiris)
15g Daun Limau Purut
10g Daun Salam
200g Gula Melaka
100g Gula Pasir
40 g Garam secukup rasa
REMPAH DI KISAR
10g Bunga Lawang
20g Kulit Kayu Manis
20g Buah pelaga
15g Bunga Cengkih
30g Jintan Manis
20g Jintan Putih
10g Ketumbar
30g Serbuk buah pala
Cara memasak
Cara memasak
1) Panaskan minyak tumis bahan yang di kisar hingga naik bau. Masukan rempah,cili kering dan kacau lagi hingga pecah minyak.
2) Masukkan separuh santan dan kacau hingga pekat. Kemudian masuk daging dan kacau hingga kering dan pekat.
3) Kemudian masukan lebihan santan dan kemudian isi kelapa tua, air asam jawa,daun kesum,daun salam dan serbuk buah pala.
4) Biar renih selama 30 minit dan kacau hingga pekat kemudian baru masukan kerisik.
5) Masak hingga kering dan masukan garam ,gula secukup rasa.
5) Masak hingga kering dan masukan garam ,gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment