Saturday, August 7, 2010
Home »
masakan kampung
,
resepi udang
»
Udang Sambal Petai
Bahan
500 gm udang
200gm petai (dikopek kulitnya)
1 biji bawang holland (dihiris nipis)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
5 tangkai cili kering (dikisar)
5 tangkai cili merah (dikisar)
Gula dan garam secukup rasa
Cara memasak
1) Semua bahan yang dikisar tadi ditumis sehingga naik bau.
2) Setelah itu ,masukkan udang dan petai
3)Masukkan garam dan gula secukup rasa,biarkan sehingga pekat
4) Setelah itu ,masukkan bawang holland yang dihiris, Angkat dan sedia dihidang.
Udang Sambal Petai
Bahan
500 gm udang
200gm petai (dikopek kulitnya)
1 biji bawang holland (dihiris nipis)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
5 tangkai cili kering (dikisar)
5 tangkai cili merah (dikisar)
Gula dan garam secukup rasa
Cara memasak
1) Semua bahan yang dikisar tadi ditumis sehingga naik bau.
2) Setelah itu ,masukkan udang dan petai
3)Masukkan garam dan gula secukup rasa,biarkan sehingga pekat
4) Setelah itu ,masukkan bawang holland yang dihiris, Angkat dan sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
August
(32)
- Sup Cendawan Campur
- Kacang Panjang Goreng Bertelur
- TOMYAM ISTIMEWA
- Ikan Siakap Kukus ala Thai
- Udang goreng asam jawa
- Ikan Percik
- Gulai tempoyak ikan Patin
- sup tulang mamak stail
- Sup ekor chef wan stail
- Paprik campur
- Udang masam manis
- Rendang Tok
- Kerabu Kacang Botor
- Kerabu Perut
- Kerabu Sotong
- Siakap 3 Rasa Aroma
- Kailan Cendawan Ikan Masin
- Sup Ketam
- Udang mentega
- Sotong Goreng Tepung
- Nasi ayam Hainan NZ stail
- Sambal tempoyak
- Asam pedas ikan pari
- Udang Sambal Petai
- Masak Lemak Jantung Pisang
- Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
- Daging Salai Masak Lemak Cili Api
- Udang Galah Masak Lemak Cili Api
- Daging masak merah
- Gulai daging pantai timur
- Ayam masak lemak cili api
- Rendang Ayam
-
▼
August
(32)
No comments:
Post a Comment