BAHAN –BAHANNYA :
600 tepung gandum
250 ml air sejuk
2 sudu makan penuh mentega –dicairkan
2 biji telur dicampur dengan sedikit garam dan dipukul
1 botol minyak kacang – untuk mengoreng
BAHAN UNTUK INTI :
450 GM KACANG HIJAU
400 gmgula - ikisar halus
5 helai daun pandan – di siat dan disimpul
CARA MEMBUAT NYA :
1. Membuat kulit :Campurkan mentega ,telur ,dan air sejuk kedalam tepung. Masukkan sedikit garam dan uli hingga menjadi doh ,yang lembut dsn canaikan sedikit adunanatas papan canai,,jangan terlalu tebal dan jangan terlalau nipis,.Poong memanjang lebihkurang 3 cm ,gulung potongan kecil ini dengan menggunakan pensil supaya dapat di bentuk jd selinder.
2. Panaskan minyak bersama daun pandan dan goreng kulit hingga garing ,angkat dan toskan ,biarkan sejuk kemudian disimpan dalam bekas kedap udara
3, Sediakan inti dengan membersihkan kacang hijau dan goreng garing
4. buangkan kulit kacang dan kisar hingga halus. Campurkan pula kacang yang telah dikisar bersama gula halus .gaul hingga sebati
5 .Isikan kacang kedalam kulit yang telah digoreng
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment