Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan
10 tangkai cili kering atau cili merah - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
1 cm kunyit segar - dikisar
50 gm kismis
1 tin kecil pes tomato
2 batang serai - dititik
3 cm lengkuas - dititik
Garam, gula dan serbuk perasa
10 tangkai cili kering atau cili merah - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
1 cm kunyit segar - dikisar
50 gm kismis
1 tin kecil pes tomato
2 batang serai - dititik
3 cm lengkuas - dititik
Garam, gula dan serbuk perasa
Cara Menyediakan:
1. Gaul ayam dengan garam, sebahagian halia dan kunyit kisar, goreng hingga setengah masak.
2. Tumis cili bersama bawang kisar, halia, serai dan lengkuas hingga naik baunya.
3. Masukkan pes tomato, kismis, garam, serbuk perasa dan gula, kacau sehingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan ayam dan balik-balikkan hingga masak. Hidangkan bersama nasi
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment