Bahan-bahan:
1 kg ketam - dibersihkan
1 labu bawang besar - dipotong bulat
2 tangkai cili merah - dihiris memanjang
1 tangkai cili hijau - dihiris memanjang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 biji timun saiz kecil
1 tin cendawan butang - dituskan
3 keping fucuk - dipatah-patah dan direndam
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili kisar
2 gelas air
2 sudu besar tepung jagung*
1 cawan air*
1 biji telur*
(* disatukan)
2 ulas bawang putih untuk ditumis
1/2 cawan minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar - dipotong bulat
2 tangkai cili merah - dihiris memanjang
1 tangkai cili hijau - dihiris memanjang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 biji timun saiz kecil
1 tin cendawan butang - dituskan
3 keping fucuk - dipatah-patah dan direndam
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili kisar
2 gelas air
2 sudu besar tepung jagung*
1 cawan air*
1 biji telur*
(* disatukan)
2 ulas bawang putih untuk ditumis
1/2 cawan minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Ketam dikukus hingga masak dan ketepikan.
2. Timun dibelah dua, dibuang empulurnya, dikerat 3cm dan dipotong memanjang.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih. Bila kuning, masukkan cili kisar dan sos tomato. Kacau rata hingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ketam, timun, cendawan butang, cili merah, cili hijau, bawang besar, garam dan gula. Kacau hingga mendidih.
5. Masukkan fucuk dan juga bancuhan tepung jagung ke dalam adunan ketam. Kacau sehingga rata. Jika masakan terlalu pekat, tambah sedikit air. Bila mendidih, angkat dan hidangkan panas-panas
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment