Bahan-bahan:
50 gm cili kering - rendam dalam air panas dan kisar
50 gm bawang putih - dikisar
100 gm bawang merah - dikisar
2 sudu besar asam jawa - diperah dengan 1/2 mangkuk air
3 sudu besar sos ikan
5 sudu besar gula perang
1/2 mangkuk udang kering - dicincang
Minyak untuk menumis
50 gm bawang putih - dikisar
100 gm bawang merah - dikisar
2 sudu besar asam jawa - diperah dengan 1/2 mangkuk air
3 sudu besar sos ikan
5 sudu besar gula perang
1/2 mangkuk udang kering - dicincang
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan:
1. Panaskan dua sudu minyak untuk menggoreng udang kering hingga masak dan alihkan ke pinggan.
2. Tambahkan sedikit minyak dan tumis cili kisar serta bawang putih hingga masak.
3. Perlahan-lahan tambahkan asam jawa, sos ikan dan gula perang.
4. Masukkan udang kering goreng dan kacau hingga elok masaknya.
Nota: Boleh juga ditambah ikan bilis, udang kering atau sotong yang telah digoreng untuk dimakan dengan nasi.
Sambal ini boleh diguna untuk menggoreng sayur, sebagai perench nasi goreng atau dimakan bersama ulam
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment