Bahan-bahan:
2 biji mangga masak
1 mangkuk pati santan
Gula secukup rasa
1 helai daun pandan
1 cawan air sejuk
Secubit garam
1 mangkuk pati santan
Gula secukup rasa
1 helai daun pandan
1 cawan air sejuk
Secubit garam
Untuk Pulut:
2 tin susu beras pulut
1 cawan pati santan
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa
2 tin susu beras pulut
1 cawan pati santan
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Pulut dibersihkan kemudian ditus.
2. Masukkan santan, pewarna merah, daun pandan dan garam ke dalam bekas. Pastikan paras santan sama dengan pulut dan kukus hingga masak. Setelah itu, gemburkan atau kacau agar sekata. Ketepikan.
3. Mangga dikupas kulitnya kemudian dibelah sebelum dipotong kecil.
4. Jerang air di dalam periuk. Masukkan gula dan kacau, bila gula hancur, masukkan pati santan, mangga dan garam. Kacau hingga rata.
5. Biarkan mendidih dan angkat.
6. Hidangkan pulut bersama serawa mangga.
No comments:
Post a Comment