Bahan-bahan:
10 ekor udang harimau saiz besar - dibersihkan & ditus
6 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
15 gm halia - dikisar
6 tangkai cili merah - dikisar
1 tangkai daun kari
15 gm kulit kayu manis
5 gm biji sawi
30 gm serbuk ketumbar
30 gm serbuk jintan manis
20 gm serbuk jintan putih
5 gm serbuk kunyit
1 biji limau nipis
300 ml minyak - untuk menggoreng & menumis
Garam dan gula secukup rasa
6 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
15 gm halia - dikisar
6 tangkai cili merah - dikisar
1 tangkai daun kari
15 gm kulit kayu manis
5 gm biji sawi
30 gm serbuk ketumbar
30 gm serbuk jintan manis
20 gm serbuk jintan putih
5 gm serbuk kunyit
1 biji limau nipis
300 ml minyak - untuk menggoreng & menumis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan hiasan:
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 tangkai daun kari - digoreng
1 tangkai cili merah - dibelah dua
1 tangkai daun kari - digoreng
1 tangkai cili merah - dibelah dua
Cara Menyediakan:
1. Gaulkan udang dengan garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng udang. Setelah garing sedikit, angkat dan tuskan minyaknya. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali (gunakan minyak udang tadi).
4. Tumis kesemua bahan yang dikisar bersama daun kari, kulit kayu manis dan biji sawi. Kacau hingga naik bau.
5. Masukkan serbuk ketumbar, jintan putih, jintan manis bersama sedikit air. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak dan hilang bau rempah.
6. Masukkan udang dan jus limau nipis. Kacau hingga rata. Masukkan gula dan garam jika perlu. Kacau lagi hingga rata.
7. Angkat dan hiaskan dengan bawang besar, daun kari dan cili.
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment