Saturday, March 5, 2011

Home » , » Talam Mawi

Talam Mawi


Talam Mawi
BAHAN BAWAH:  

300 gm pulut putih

100 gm beras pulut hitam (rendam 3 jam)

100 ml santan pekat

250 ml air

Sedikit garam

2 helai daun pandan 


BAHAN TENGAH: 


2 biji pisang emas (lenyek)

30 gm tepung beras

30 gm tepung gandum

40-50 gm gula

100 ml santan pekat

100 ml air

Sedikit garam

Sedikit pewarna kuning 


BAHAN ATAS: 

30 gm tepung beras

30 gm tepung sagu

200 ml santan pekat

200 ml air

90 gm gula

Sedikit garam

Sedikit pewarna merah jambu


CARA MENYEDIAKAN:


1. Untuk lapisan bawah, campur kesemua bahan dan kukus sehingga masak. Setelah masak, tekan di loyang 18 cm.

2. Untuk lapisan tengah, satukan kesemuanya. Tapis dan tuangkan di atas pulut. Kemudian kukus selama 8 minit.

3. Untuk lapisan atas pula, satukan semua bahan, tapis dan kacau di atas api sehingga naik wap.
Kemudian tuangkan di atas lapisan tengah tadi. Kukus lagi sehingga 20 minit. Sejukkan dan dihidangkan.
Sumber :sajionline

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...