BAHAN BAHAN
1 biji kepala ikan kerapu
180 gm bawang merah – kisar
40 gm bawang putih - kisar
2 batang serai – titik
BAHAN KUAH :
80 gm serbuk kari ikan
40 gm serbuk kunyit
20 gm serbuk cili
800 ml santan
7 tangkai cili kering
1 tangkai daun kari
garam dan gula
5 sudu besar air asam jawa
BAHAN –BAHAN SAMPINGAN :
150 gm bendi
120 tomato
80 gm tau foo pok
150 ggterung
CARA MENYEDIAKAN ;
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. hingga naik bau
2. Masukkan daun kari, serbuk cili kering .serai .cili kering ,yang di potong dadu, serbuk kunyit dan serbuk kari, masak hingga pecah minyak, dan campurkan sedikit, kemudian tuangkan santan dan air asam jawa kemudian masukkan garam dan gula
3. Biarkan mendidih kemudian masukkan bendi,tomato,terung,dan tau foo pok kemudian masukkan kepala ikan dan biarkan kuah mendidih hingga ikan masak
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment