Wednesday, October 27, 2010

Home » LAKSA THAI

LAKSA THAI

 

     BAHAN-BAHAN  :

 

150 Gm cili kering kisar

3 batang serai (titik )

 

        BAHAN KISAR ;

 

100 gm bawang merah

30 gm bawang putih

20 gm belacan

10 gm buah keras

20 gm lengkuas

3 keping asam keping

6 helai daun limau purut

10 gm serbuk kunyit

2 liter stok ayam

garam dan gula secukup rasa

 

             BAHAN-BAHAN LAIN :

 

600 gm laksa dicelur

timun (hiris)

nanas (potong kecil )

telur

limau kasturi

daun pudina

 

            CARA MENYEDIAKANNYA :

 

1. Tumis semua bahan kisar. Setelah naik minyak masukkan bahan-bahan lain

2. Biarkan hingga mendidih dan biarkan kuah menjadi pekat

3. hidang bersama laksa

 

            SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...