Friday, October 29, 2010

Home » , » SUP CAP CAI

SUP CAP CAI

           BAHAN –BAHAN :

500 ml stok ayam
1 biji kentang (buang kulit dan belah empat )
3 batang buncis  (dihiris serong )
1/2 biji lobak merah   (dihiris )
1/4 bahagian  bunga kobis (di potong  sederhana besar
8 biji cendawan hitam (di rendam )dan di toskan
15 kuntum bunga gandasuli (disimpul ,di rendam dan di toskan )
1 keping fucuk  di patah-patah dan di rendam dan di tos
suhun secukupnya
garam secukup rasa

         BAHAN HIASAN ;
DAUN BAWANG SECUKUPNYA
Daun saderi secukupnya
cili merah secukupnya }dihiris
bawang goreng secukupnya

                 CARA MEMASAKNYA :

1. Masukkan stok ayam dan kentang kedalam periuk ,didihkan hingga kentang separuh empuk
2. Masukkan sayur –sayuran biarkan masak
3. kemudian masukkan bahan-bahan kering yang telah di readam ,didihkan beberapa minit sambil kacau
4. Akhir sekali perasakan dengan garam ,padamkan api dan hidangkan didalam mangkuk
hias dengan bahan hiasan

           SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...