Thursday, October 28, 2010

Home » AYAM MASAK KETUMBAR

AYAM MASAK KETUMBAR

 

           BAHAN-BAHAN :

 

500gm ayam

250 ml santan pekat

5 sudu besar serbuk ketumbar

1 sudu besar serbuk jntan putih

1 sudu besar serbuk kayu manis

2 labu bawang besar

3 ulas bawang putih 2 cm halia

2 biji ubi kentang

1 batang serai (dititik )

1 keping asam gelugor

1 tangkai cili merah (belah tengah )

garam

gula

 

             CARA MENYEDIAKANNYA :

1. Bersihkan ayam dan tuskan air. Kisar bawang merah.bawang putih dan halia Kemudian tumiskan hingga garing

2. Masukkan serbuk ketumbarjintan putih dan serbuk kunyit .Tumis hingga naik bau dan wangi

3. Kemudian masukkan serai dan tumis hingga pecah minyak

4. tuangkan santan dan kacau perlahan –lahan hingga mendidih

5. masukkan ayam asam gelugor cili merah ,sedikit garam dan gula secukup rasa . masukkan ubi kentang dan kecilkan api biarkan mendidih hingga kentang empuk

 

                  SEDIA DIHIDANG         

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...