Bahan - bahan
2 cawan beras - rendam 2-3 jam pastu kisar halus
1 cawan kacang hijau - sangrai pastu rebus sampai kembang
1 cawan kacang merah - rebus sampai kembang
3/4 cawan sagu - rendam biar kembang
2 ketul saiz sederhana keledek oren- dadu
1 ketul saiz sederhana keledek purple - dadu
10 biji pisang - campuran pisang raja, emas, nangka/tanduk - dipotong dadu/serong
1/2 cawan kacang tanah - sangrai n buang kulit
2 biji kelapa parut putih - diperah santannya [jgn terlampau cair]
2 ketul gula melaka - cincang pastu masak sket dgn air then tapis
1 cawan gula pasir
5-6 ulas nangka
daun pandan
kacang hijau n merah sebahagiannya dikisar halus, sebahagian dibiarkan kasar
kacang hijau n merah sebahagiannya dikisar halus, sebahagian dibiarkan kasar
santan
gula pasir
gula merah
daun pandan dimasak dlm kawah/kuali.
Cara - cara
1) Masukkan beras kisar n kacau . Bila dah mula nak mendidih,masukkan keledek n kacang hijau/merah.
2) Masukkan semua bahan kecuali kacang tanah dan sagu. Kacau dgn api perlahan hingga pekat dan naik wap.
3) Masukkan sagu dan kacang tanah.Kacau hingga kental, warna memekat dan adunan berkilat- kilat.
4) Tuangkan dlm loyang/bekas yg dilapik daun pisang.Ratakan sedikit dan taburkan dengan kacang tanah sangrai.
5) Biar sejuk sebelum diceduk/potong untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment