Monday, December 6, 2010
Home »
resepi
,
resepi kerang
,
resepi lauk
,
resepi sambal tumis
,
resepi sambal tumis kerangsambal tumis kerang
»
Resepi Sambal Tumis Kerang
Bahan-bahan:
3-4 kg kerang ~ direbus dan ambil isinya
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar ~ dihiris
1 cm (sedikit saja)
belacan(jika suka) ~ kisar/tumbuk bersama bawang
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air ~ jika perlu.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.
Resepi Sambal Tumis Kerang
Bahan-bahan:
3-4 kg kerang ~ direbus dan ambil isinya
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar ~ dihiris
1 cm (sedikit saja)
belacan(jika suka) ~ kisar/tumbuk bersama bawang
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air ~ jika perlu.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.
Labels:
resepi,
resepi kerang,
resepi lauk,
resepi sambal tumis,
resepi sambal tumis kerangsambal tumis kerang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
December
(153)
- TELUR ITIK MASAK LEMAK CILI API
- SAMBAL GORENG UBI KAYU
- MASAK LEMAK CILI API JANTUNG PISANG
- KEK PISANG MADU
- KEK EPAL
- BISKUT RANGUP BEREMPAH
- BISKUT DAISY COKLAT
- BISKUT HALIA
- BISKUT COKLAT BERSALUT
- BISKUT COKLAT URAI
- BISKUT TART NENAS
- BISKUT SAMPERIT
- BISKUT BUNGA TANJUNG
- BISKUT KACANG GULUNG
- RESEPI DALCHA
- RENDANG DAGING
- RESEPI SATE NELAYAN
- OTAK – OTAK :
- IKAN BAKAR
- RENDANG ITIK
- AYAM GOLEK SRI PENGANTIN
- DAGING KERINGSING
- RENDANG HIJAU
- Resepi Acar Timun
- Resepi Ayam & Sayuran Masak Paprik
- IKAN BAWAL MASAM MANIS
- DAGING RENDANG SERAWAK
- SAMBAL JAWA
- URAP SAYUR KAMPUNG
- SOTONG MADU BERSANDING
- IKAN KELI ASAM PEDAS DARAT
- BISTIK CENDAWAN
- KERABU PUCUK KACANG
- UDANG 5 MINIT
- KARI TELUR BERTERUNG
- KERABU TELUR
- SAYUR CAMPUR LADA SULAH
- TOMATO BERISI TUNA
- Resepi Sawi Goreng
- Resepi Sawi Goreng
- Resepi Bayam Tumis Air
- Resepi Masak Lemak Putih Bayam
- KACANG BUNCIS GORENG BERTAUHU
- SAYUR GORENG BERTAUHU
- SAYUR KINCAM
- TAUHU KUKUS SOS TIRAM
- ASAM PEDAS BEBOLA IKAN
- BEBOLA SOTONG
- TERUNG SAMBAL UDANG GERAGAU
- KACANG PANJANG GORENG BERTELUR
- TAUHU ISTIMEWA
- KUBIS GORENG
- KACANG BUNCIS TUMIS TELUR
- IKAN SIAKAP KUKUS PEDAS
- EKOR REBUS TOMATO
- KERANG MASAK LEMAK KUNING
- PERIA GORENG RANGUP
- MEE SUP WATAN
- BUBUR NASI PELBAGAI CAMPURAN
- KUIH BANGKIT
- BIPANG KACANG
- PUTU KACANG
- MI HOKIEN
- PENANG KUE TEOW
- Resepi Sup Sayur
- Resepi Peria Goreng Pedas
- Resepi Peria Goreng
- Resepi Kari Pedas Kentang
- Resepi Kari Terung
- Resepi Terung Goreng Masak Sambal
- Resepi Terung Goreng Berlada
- Resepi Bendi Goreng Bertelur
- Resepi Sambal Bendi
- Resepi Lobak Dan Kacang Goreng Dengan Udang
- Resepi Kobis Masak Lemak Putih
- Resepi Kobis Goreng Telur
- Resepi Lala Tumis Kering
- Resepi Lala Sos Tiram
- Resepi Sayur Campur Goreng
- Resepi Petola Masak Lemak
- Resepi Petola Tumis Air
- Resepi Bayam Tumis Air
- Resepi Tomyam Cendawan
- Resepi Lepat Ubi
- Resepi Kuih Chara Berlauk
- Kuih Cara Manis
- Resepi Lempeng Pisang
- Resepi Bendi Goreng Sos Tiram
- SAYUR TUMIS DAUN BAWANG
- PENGAT LABU
- FUCUK GORENG
- ROTI JOHN
- NASI TEKAN (IMPIT)
- SAYUR KELADI
- BAN MANIS
- ROTI KENTANG
- ROL KAYA :
- LENGAT PISANG
- KEK KEJU STRAWBERI
- TELUR KUKUS SERI RAMPAI
-
▼
December
(153)
No comments:
Post a Comment