BAHAN-BAHAN:
1 kg udang
3 biji kentang (potong empat dan goreng)
1/2 cawan kacang pes (goreng)
Minyak masak untuk menumis
BAHAN CELUP:
1 biji kuning telur
4 biji putih telur
200 gm tepung gandum
200 ml susu segar
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil serbuk lada hitam
BAHAN SOS:
1/2 cawan taucu (kisar)
7 tangkai cili padi (mayang)
3 ulas bawang putih (ketuk)
5 tangkai cili hijau (mayang)
1 biji tomato (mayang)
1 sudu besar jus limau
Sedikit gula merah
Garam dan gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Untuk sos, pijarkan minyak dan tumiskan bawang putih, cili padi dan cili hijau sehingga wangi. Tambahkan sedikit air. Masukkan taucu, tomato, jus limau, gula merah, garam dan gula.
2. Bersihkan udang, cuci dan tuskan airnya. Bancuh kesemua bahan celup. Celupkan udang. Kemudian goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Angkat dan tuskan. Goreng kentang dan kacang pes. Hidangkan dengan sos taucu
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment