Saturday, December 4, 2010

Home » , , , » NASI AYAM HAILAM

NASI AYAM HAILAM

BAHAN – BAHAN :
1 tin beras
3 ulas bawang putih
sedikit halia

CARA MEMBUATNYA :
1. Beras dibarsih dan ditoskan,kemudian di goreng tanpa minyak hingga wangi,angkat dan ketepikan seketika
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang putih dan halia hingga naik bau
3. Masukkan air secukupnya,iaitu air dan beras hendaklah sama banyak atau mengikut jenis beras
4. Masukkan beras bersama air dan sedikit garam,masaklah seperti nasi biasa
5. Biarkan masak dan bolehlah digaul dengan sedikit planta ketika nasi masih panas untuk menyedapkan lagi nasi dan menimbulkan bau harum

CARA MEMBUAT AYAM :
1. Ayam dibersihkan. dan ditoskan,kemudian perap dengankicap cair,lada sulah,minyak bijan,dan garam selama 10 minit
2. Panaskanminyak secukupnya dan gorenglah hingga kekuningan.
3. Angkat dan bolehlah dihidang dengan nasi

CARA MEMBUAT SUP :
1. 3 ulas bawang merah dan1/2 halia ditumbuk. panaskan minyak dantumis hingga naik bau
2. Masukkan air secukupnya danmasukkan juga perencah sup ayam dengan secukupnya. Biarkan mendidih barulah di angkat
3 Taburkan denganbawang goreng dan daun sup ketika hendak dihidangkan

SEDIA DIIHIDANG .

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...