Saturday, February 19, 2011

Home » » Bengkang Roti Berdaging

Bengkang Roti Berdaging


Bengkang Roti Berdaging

BAHAN-BAHAN:
5 keping roti (buang kulit)
2 biji telur
100 gm sayuran campuran
50 gm bawang goreng
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
Daun sup/bawang
80 gm keju cheddar sagat
2 sudu besar marjerin

BAHAN DAGING:
200 gm daging kisar
2 sudu besar serbuk kari
Garam/gula
1 labu bawang besar (cincang)
1/2 sudu besar lada hitam (tumbuk)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Mula-mula kita tumis bawang besar hingga layu, dan kemudian masukkan daging, dan serbuk roti.
2. Bubuhkan garam dan gula serta lada hitam.
3. Tumis hingga daging masak.
4. Sementara itu kita pukul telur dengan susu segar.
5. Masukkan roti yang dipotong nipis. Rendam.
6. Masukkan daging tumis ke dalam adunan roti berendam, bawang goreng, marjerin, keju, tepung, daun bawang dan sayuran campuran.
7. Gaul sebati, dan sapukan mentega pada acuan bakar. Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit pada suhu 180oC.

PESAN SAJI: Kalau adunan pekat dan sukar diadun sebati, tuangkan lagi sedikit susu. Tapi jangan biarkan adunan terlalu cair
Sumber  : utusan

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...