BAHAN-BAHAN:
250 gm sagu
250 gm kacang hijau
1 liter santan
2 ketul gula kabung
250 gm gula pasir
3 helai daun pandan
2 ulas bawang merah (hiris)
2 cm halia (hiris)
1 sudu kecil halba
750 ml air
250 ml air panas
Secubit garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacang hijau direndam selama dua jam.
2. Kemudian rebus bersama gula kabung. Ketepikan.
3. Sementara itu, basuh sagu dan tuskan selama setengah jam.
4. Kemudian gaulkan dengan air panas sehingga boleh diuli.
5. Gumpalkan inti kacang tadi dengan tepung dan direbus semula.
6. Untuk bahan kuah, masak santan bersama bawang merah, halia, halba daun pandan dan garam secukup rasa
250 gm sagu
250 gm kacang hijau
1 liter santan
2 ketul gula kabung
250 gm gula pasir
3 helai daun pandan
2 ulas bawang merah (hiris)
2 cm halia (hiris)
1 sudu kecil halba
750 ml air
250 ml air panas
Secubit garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacang hijau direndam selama dua jam.
2. Kemudian rebus bersama gula kabung. Ketepikan.
3. Sementara itu, basuh sagu dan tuskan selama setengah jam.
4. Kemudian gaulkan dengan air panas sehingga boleh diuli.
5. Gumpalkan inti kacang tadi dengan tepung dan direbus semula.
6. Untuk bahan kuah, masak santan bersama bawang merah, halia, halba daun pandan dan garam secukup rasa
Sumber ; utusan
No comments:
Post a Comment