Saturday, February 19, 2011

Home » , » Asam Gumpal

Asam Gumpal


Asam Gumpal
BAHAN-BAHAN: 

250 gm sagu

250 gm kacang hijau

1 liter santan

2 ketul gula kabung

250 gm gula pasir

3 helai daun pandan

2 ulas bawang merah (hiris)

2 cm halia (hiris)

1 sudu kecil halba

750 ml air

250 ml air panas

Secubit garam 


CARA MENYEDIAKAN: 

1. Kacang hijau direndam selama dua jam.

2. Kemudian rebus bersama gula kabung. Ketepikan.

3. Sementara itu, basuh sagu dan tuskan selama setengah jam.

4. Kemudian gaulkan dengan air panas sehingga boleh diuli.

5. Gumpalkan inti kacang tadi dengan tepung dan direbus semula.

6. Untuk bahan kuah, masak santan bersama bawang merah, halia, halba  daun pandan dan garam secukup rasa
Sumber ; utusan

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...