Pages
Tuesday, August 31, 2010
Sup Cendawan Campur
Bahan-bahan
100 gran cendawan
30 gram kubis bunga
1 paket putik jagung
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
30 gram udang kering
2 kiub ikan bilis
1 sudu besar sos tiram
200 ml air
Cara memasak
1) Hiris bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak dan tumiskan hingga garing dan naik bau..
2) Tuangkan air ,udang kering dan kiub ikan bilis .
3) Kemudian masukkan cendawan, kobis bunga, dan putik jagung.
4) Akhir sekali masukkan sos tiram dan reneh hingga mendidih....
Kacang Panjang Goreng Bertelur
Bahan-bahan
100 gram kacang panjang(potong kecil)
1 biji telur
4 ulas bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih(hiris)
garam secukup rasa
Cara memasak
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih,bawang merah hingga naik bau..
2) Masukkan kacang panjang dan gaul sebentar.
3) Masukkan telur dan gaul rata.
4) akhir sekali ,masukkan garam secukup rasa...
Wednesday, August 25, 2010
TOMYAM ISTIMEWA
Bahan-bahan
100gram ayam
100 gram daging
sedikit udang dan sotong(ikut citarasa)
sedikit bunga kobis
sedikit carrot
10 helai daun limau purut
4 biji limau nipis (diambil jus)
3 btg serai
1 biji tomato (potong 4)
1 biji bawang besar (belah 4)
6 biji cili padi (diketuk)
Bahan kisar
3 biji cili kering
5 biji cili besar
1/2 inci lengkuas
1/4 halia
1 biji tomato
1 btg serai
3 ulas bwg putih
4 ulas bawang merah
Cara memasak:-
1) Didihkan air, masukkan bahan yang dikisar dan daging,setelah daging empuk, masukkan ayam.
2) Kemudian masukkan garam dan perasa secukup rasa ,masukkan sotong dan udang.
3) Setelah itu masukkan bawang besar,serai, cili padi, bunga kobis dan carrot.
4) Masukkan jus limau nipis secukup rasa..kemudian baru dimasukkan tomato dan daun limau purut.
5) sedia dihidangkan
P/S bahan yang dikisar boleh diganti dengan perencah tomyam yg ada jual di kedai2
Tuesday, August 24, 2010
Ikan Siakap Kukus ala Thai
ikan siakap
serai
bawang putih
bawah besar
stok ayam
air limau nipis tanpa biji
cili padi
gula secukup rasa
daun sup
satu sudu teh sedikit tepung jagung
2 cawan air
Cara Penyediaan
1) Masukkan stok ayam yang yang dicampur dgn dua cawan air kedalam kuali dgn api yang sederhana.
2) Ketuk Serai, bawang putih
Masukkan tepung jagung , campuran air limau nipis tanpa biji bersama gula
semua bahan ini di masukkan dlm stok ayam yang mendidih di atas dapur
masukkan ikan siakap yang segar dan siap di kelar ke dlm kuali tadi
tabur hirisan cili pada dan daun sup dan hiriasn bawang besar
tutup kuali sehingga masak dan
3) sedia dihidangkan
Friday, August 20, 2010
Udang goreng asam jawa
ADA BERBAGAI RESEPI UDANG DALAM DUNIA NI.. ...KALI NI NZ NAK KONGSI RESEPI UDANG GORENG ASAM JAWA LAK...SESUAI LA UTK MASAK BULAN BULAN POSE MCM NI KAN....HURM SELAMAT MENCUBA
Bahan-bahan
200 gram udang (saiz sederhana)
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
5 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
40 gram daun ketumbar
50 ml minyak sayuran
100 ml air asam jawa
10 gram garam
15 gram gula
Cara memasak
1) Bersihkan udang dan goreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan.ketepikan..
2) Tumis bahan-bahan yang dipotong dadu sehingga naik bau.
3) Kemudian, masukkan air asam jawa dan biarkan seketika.
4) Masukkan garam dan gula serta daun ketumbar.
5) Akhir sekali ,masukkan udang kacau sebati.
6) Sedia diidangkan..
p/s selamat mencuba dan selamat berpuasa....
Tuesday, August 17, 2010
Ikan Percik
Bahan-bahan
3 ekor ikan kembung
2 biji kelapa(ambil santannya)
10 biji cili kering
10 ulas bawang merah
Sedikit halia
1 batang serai
Sedikit belacan
1 camca besar gula
2 camca besar air asam jawa
Sedikit kunyit (ditumbuk)
Garam secukup rasa
Cara memasak
1) Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya. Setelah itu lumurkan dengan garam dan kunyit.
2) kemudian bakarlah di atas dapur arang sehingga separuh masak. Biarkan sementara di atas dapur
Cara membuat kuah percik
1) Bawang merah, cili kering dan halia digiling hingga lumat bersama belacan. Serai diketuk sedikit, setelah itu masukkan bahan-bahan ini di dalam periuk bersama santan.
2) Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam.
3)Masak di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi.
4) Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Gulai tempoyak ikan Patin
Bahan-Bahan
Ikan Patin
Tempoyak (ikut suka)
Serai 3 batang
Bunga Kantan 1 batang. Dihiris
Daun Kesom 5 tangkai
Kunyit hidup atau serbuk
7-10 biji cili api (ditumbuk)
Garam
gula
Air 2 gelas besar.
Cara memasak
1) Masuk dalam periuk. Masuk tempoyak 4 sudu besar. Gaul dengan ikan.Masukkan cili yang ditumbuk. Gaul sekali lagi dengan tempoyak dan ikan. Perapkan selama
setangah jam. Apabila diperap, bau ikan akan hilang dan rasa tempoyak pada ikan lebih sedap.
2) Masukkan air, sekurang kurangnya 2 gelas besar. Hidupkan api. Masukkan Bunga kantan, serai dan daun kesom.
3) Apabila mendidih, masukkan kunyit. Selepas itu masukkan garam dan gula secukup rasa.
4)Gulai mesti di gaul tetapi berhati hati kerana ikan ini ada lembut, senang pecah. Satu lagi, gulai akan masak lebih kurang 1/2 jam. Apabila sudah masak, biarkan 1/2 jam lagi bagi ikan dan kuah sebati sepenuhnya. Gulai tempoyak sedap apabila tidak terlampau panas.
Monday, August 16, 2010
sup tulang mamak stail
Bahan-bahan
1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya
bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga
Cara memasak
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.
5. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
Saturday, August 14, 2010
Sup ekor chef wan stail
Bahan-bahan
1/2 cwn. minyak sayuran
500g ekor lembu, dibersihkan dan dipotong-potong
2 sudu besar ketumbar serbuk
1 sudu besar jintan putih/halus serbuk
1 sudu besar jintan manis/kasar serbuk
1.5 sudu besar tomato puri
1.5 liter @ 6 cwn. air
1 batang lobak merah, dikupas dan didadu
1 biji ubi kentang, dikupas dan didadu
2 batang saderi, didadu
garam
lada hitam yg. baru dikisar
daun ketumbar, dhiris-hiris
bawang goreng
Rempah Tumis
4 bj. buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Bahan dikisar
10 ulas bawang merah, dikupas
4 ulas bawang putih, dikupas
2 batang serai, dihiris halus-halus
1cm halia, dikupas
Cara:
1.) Panaskan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis ekor lembu sehingga perang sedikit. Angkat dan toskan.
2.) Di dalam minyak yg. sama, masukkan rempah tumis dan bahan kisar dan goreng sehingga naik baunya.
3.) Tambah ketumbar, jintah putih/halus, dan juga jintan manis/kasar serbuk dan kacau di atas api kecil selama 3-4 minit sehingga wangi. Campur tomato puri.
4.) Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.
5)Tambah lobak merah, ubi kentang dan saderi. Renihkan selama 1 jam 45 minit sehingga ekor lembu empuk. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
6.) Hias dgn. daun ketumbar dan bwg. goreng sebelum dihidang
Paprik campur
Bahan-bahan
sedikit udang segar
sedikit Sotong
Isi ayam - dipotong kecil
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 labu bawang besar (dimayang)
2 batang serai (diketuk)
beberapa helai daun limau purut
2 biji buah tomato - belah 4
5 biji cili padi - diketuk
Bunga kobis, jagung muda, carrot, kacang panjang
Sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap manis
Garam, gula
Caranya memasak
1) Tumis bawang merah, bawang putih & cili padi tadi.
2) Masukkan semua jenis sos tadi diikuti dengan ayam, udang & sotong.
3) Biarkan mendidih sekejap dan masukkan sedikit air.
4) Masukkan serai, daun limau purut & sayuran.
5) Bila dah mendidih, masukkan pula bawang besar & tomato.
6) kemudian masukkan garam & gula secukup rasa...
7) sedia dihidang
Udang masam manis
Bahan-bahan
6 ekor udang besar
1 labu bawang besar - dihiris
1 biji tomato - potong 4
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil gula
1/2 cawan air
garam secukup rasa
Bahan utk ditumis (dihiris)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
Cara memasak
1) Gaulkan garam dengan udang dan gorengkan. Kemudian ketepikan.
2) Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi
3) Masukkan udang, buah tomato, bawang besar, sos tomato, sos cili, gula dan air. Kemudian kacau rata.
4) Tutup api dan hidangkan.
Friday, August 13, 2010
Rendang Tok
Bahan-bahan
1.5kg Daging lembu (di potong dadu)
Cara memasak
5) Masak hingga kering dan masukan garam ,gula secukup rasa.
Wednesday, August 11, 2010
Kerabu Kacang Botor
Bahan-Bahan
1 ikat kacang botol (dihiris)
1 labu bawang merah besar (hiris halus)
8 tangkai cili padi (hiris halus)
1 tangkai lada merah
1/2 cawan udang kering (di basuh, di tumbuk dan di panggang)
sedikit kerisik kelapa
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
1 camca garam
3 camca gula
Cara penyediaan
1) Celur kacang botol kemudian toskan
2)Masukkan bawang besar, cili pada, lada merah, gula, garam, kerisik & udang kering
perahkan jus limau nipis, gaulkan sehingga rata.
3) Sedia dihidang
Kerabu Perut
Bahan-bahan
500 gram perut ( di rebus sampai empuk)
5 biji cili padi (dihiris)
1 batang serai (dihiris)
1 biji cili masak (dihiris)
6 biji bawang merah
1 biji tomato (di potong dadu)
limau nipis (diambil jus)
gula
garam
daun sup
Cara Penyediaan
1) Masuk kan semua bahan tadi kecuali tomato..dan gaul kan sehingga sebati bersama perahan air limau..
2) Kemudian baru lah di masuk kan tomato tadi,dan gaul kan lagi..
3) sedia di hidang kan..
Kerabu Sotong
Bahan-bahan
1 kg sotong (dikelar dan direbus)
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
5 tangkai cili api (dihiris halus)
2 biji limau nipis (ambil jus)
4 camca sedang sos ikan
2 biji bawang besar (dihiris)
3 batang serai (dihiris)
2 biji tomato (dihiris)
1 batang kacang panjang (dihiris)
1 kuntum bunga kantan (dihiris)
1 helai daun limau purut (dihiris)
1/2 batang lobak merah (disagat)
Cara membuat
1) Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga rata.
2) Sedia untuk dihidangkan
Siakap 3 Rasa Aroma
1 ekor ikan siakap
8 tangkai cili merah (dicincang halus)
10 tangkai cili api (dicincang halus)
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
5 ulas bawang merah (dicincang halus)
5 sm halia (dicincang halus)
5 batang serai (dicincang halus)
sos ikan secukup rasa
sos tiram secukup rasa
garam
gula
serbuk kunyit
kicap soya
daun ketumbar
lobak merah
sedikit lada sulah
sedikit tepung jagung
Cara penyediaan
1) Gaulkan garam,serbuk kunyit dan lada sulah bersama sedikit tepung jagung sehingga sebati.
2) Kemudian ,lumurkan pada ikan siakap yang telah dibersihkan dan goreng diatas api sederhana sehingga garing..ketepikan
3) Panaskan minyak untuk menumis. masukkan semua bahan yang telah dicincang. Goreng sehingga naik bau.
4) Masukkan dua cawan air dan tunggu sehingga mendidih.
5) Masukkan semua bahan perasa secukupnya dan biarkan masak .
6) Tuangkan diatas ikan yang telah digoreng tadi .
7) Sedia dihidang...
Monday, August 9, 2010
Kailan Cendawan Ikan Masin
Bahan- bahan
600 gram baby kailan
100 gram cendawan tiram
1 tangkai cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih (dimayang)
sepotong isi ikan tenggiri masin (ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara Membuat
1) Potong kailan mengikut cita rasa dan bersihkan.
2) Koyakkan cendawan dan bersihkan . Tos dan ketepikan
3) Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumis bawang sehingga garing .
4) Masukkan ikan tenggiri masin yang telah ditumbuk tadi.
5) Kemudian ,masukkan sayur kailan dan cendawan dan biarkan sehingga ia masak.
6) Taburkan bawang goreng di atasnya dan hidangkan semasa panas bersama nasi.....
Sup Ketam
Bahan- bahan
2 ekor ketam
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 biji tomato (dihiris)
1 hiris batang sup (dihiris)
1 sudu air limau nipis
1 tangkai daun sup
1 sudu teh jintan manis (dikisar)
1 sudu teh jintan putih (dikisar)
1 sudu teh lada putih (dikisar)
sedikit bawang goreng
sedikit daun sup
1 mangkuk air
sedikit minyak
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Cara penyediaan
1) Tumis bahan-bahan hiris dan kisar sehingga kekuning-kuningan dan naik bau..
2) Kemudian , masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
3) Masukkan ketam,garam,serbuk perasa dan air limau
4) Angkat dan taburkan daun sup dan bawang goreng .
5) Sedia dihidangkan
Sunday, August 8, 2010
Udang mentega
Bahan- Bahan
1 kg udang besar (belah belakang tanpa putus)
1 sudu teh garam
1 kg minyak
250 gram mentega tawar
6 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih (dicincang)
6 tangkai cili api (dicincang)
8 biji kuning telur
250 ml susu cair penuh krim
1/2 sudu teh serbuk perasa ayam
1 sudu besar gula
Cara membuat
1) Goreng udang yang telah dibersihkan dengan garam sehingga masak dan tos..ketepikan
2) Pukul kuning telur dan susu bersama serbuk pati ayam sehingga kembang.
3) Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan .
4) Tumis bawang putih sehingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
5) Masukkan bancuhan telur dan kacau sehingga mula pekat ,masukkan daun kari, sos ikan , udang goreng ,gula,garam, dan serbuk perasa.
6) Kacau sehingga bersarang dan garing.
7) Tuang ke dalam tapis dan biarkan mentega sejat.
8) sedia dihidangkan.........
Sotong Goreng Tepung
Bahan-Bahan
1 mangkuk sotong
2 sudu tepung beras
1 sudu tepung penaik
3 sudu tepung jagung
2 biji telur
sedikit serbuk lada putih
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Cara membuat
1) Campurkan kesemua bahan , kecuali bahan tepung.
2) Kemudian , tambahkan sedikit air dan kacau sebati.
3) Angkat dan gaulkan kedalam tepung .
4) Goreng dalam minyak yang penuh sehingga warna bertukar kekuning - kuningan
5) Sedia dihidangkan
Saturday, August 7, 2010
Nasi ayam Hainan NZ stail
Bahan perencah nasi
1 sudu minyak bijan
5 ulas bawang putih (dikisar)
3 sm halia
sedikit susu
Air rebusan ayam
Bahan perap ayam
5 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
Bahan perencah sup
rempah sup ayam
air rebusan ayam
3 sm halia
daun bawang
garam secukup rasa
Bahan sos hainan
halia
bawang putih
bawang merah
3 sudu sos tiram
1 sudu sos cendawan
3 sm halia
Cara memasak nasi
1) panaskan minyak didalam periuk,masukkan bawang putih dan halia, tumis hingga naik
bau,masukkan air rebusan ayam,sedikit susu dan sedikit garam.setelah itu masukkan beras ..
Cara memasak sup
1) masukkan air rebusan ayam. rempah sup, dan halia,biarkan mendidih kemudian masukkan
garam secukup rasa.
Cara memasak ayam hainan
1) Perap ayam dengan bawang putih,halia , sedikit sos tiram dan minyak bijan, perap ayam 30
minit.
2) Ayam yang di perap di stim sehingga masak..
Cara membuat sos hainan
1 ) kisar halia,bawang putih dan bawang merah kemudian tumis,
2) masukkan sos tiram dan sos cendawan ,kacau dengan api perlahan sehingga mendidih,
masukkan sedikit garam..
Hidangkan nasi, ayam hainan stim bersama sos hainan dan sup....
Sambal tempoyak
Bahan-bahan
100 gm cili padi (ditumbuk kasar)
200 gm tempoyak
sedikit belacan
sedikit garam dan gula
Caara membuat
1) campur semua bahan tadi dan dihidangkan bersama ulam-ulaman
Asam pedas ikan pari
Bahan-bahan
500gm ikan pari
1 cawan air asam jawa
sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
bahan-bahan dikisar
10 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
Bahan hiasan
sedikit daun kesum
5 biji kacang bendi
2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
sebiji tomato
Cara memasak
1) Semua bahan yang dikisar tadi dimasak sehingga naik bau.
2) Setelah itu, masukkan air asam jawa dan sedikit air.
3)Kemudian ,masukkan pulaikan pari dan biarkan sehingga masak
4) Seterusnya , masukkan pula kacang bendi,bunga kantanm,tomato dan daun kesum
5) Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa...sedia dihidang........
Udang Sambal Petai
Bahan
500 gm udang
200gm petai (dikopek kulitnya)
1 biji bawang holland (dihiris nipis)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
5 tangkai cili kering (dikisar)
5 tangkai cili merah (dikisar)
Gula dan garam secukup rasa
Cara memasak
1) Semua bahan yang dikisar tadi ditumis sehingga naik bau.
2) Setelah itu ,masukkan udang dan petai
3)Masukkan garam dan gula secukup rasa,biarkan sehingga pekat
4) Setelah itu ,masukkan bawang holland yang dihiris, Angkat dan sedia dihidang.
Masak Lemak Jantung Pisang
Bahan- bahan
1 biji jantung pisang (dihiris nipis)
200gm cili api (dikisar)
2 biji bawang besar (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
secubit ikan bilis (dikisar)
1/2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit (disimpul)
sebiji kelapa (diambil santan)
garam dan gula secukup rasa
cara masak
1) Masukkan semua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk untuk direbus.
2) Setelah itu ,masukkan daun kunyit ,hirisan jantung pisang. garam dan gula.
3) Setelah itu , barulah masukkan santan ..biarkan sehingga masak seketika sebelum diangkat...
Friday, August 6, 2010
Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
Bahan-Bahan
500 gm siput sedut
100 gm daun kesum
200 gm cili api (dikisar)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 kunyit hidup (dikisar)
2 biji buah keras (dikisar)
2 atang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
sebiji kelapa (diambil santan)
2 keping asam keping
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
cara memasak
1) Rebus semua bahan yang dikisar dgn sedikit air.
2) Masukkan serai dan daun kunyit. Biarkan sehingga ia masak seketika.
3) Setelah itu masukkan santan dan biarkan sehingga masak selepas itu
masukkan siput sedut.
4) Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan sehigga mendidih dan kacau
seketika.setelah itu masukkan daun kesum..
5) Angkat dan sedia dihidangkan...
Daging Salai Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan
500gm daging salai
200gm cili api (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci kunyit hidup (dikisar)
1 biji kelapa (di ambil santan)
1 helai daun kunyit (dihiris nipis)
4 biji kentang (dipotong 2)
2 batang serai (dititik)
sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak
1) Rebus semua bahan yang dikisar tadi dengan sedikit air.
2) Masukkan serai dan daun kunyit yang dihiris nipis tadi.
Biarkan sehingga ia masak seketika.
3) Setelah itu masukkan daging salai,santan dan juga ubi kentang,masukkan garam dan gula
secukupnya.
4) Biar sehingga mendidih dan kacau seketika...sedia dihidang.......
Udang Galah Masak Lemak Cili Api
Bahan
500 gm udang galah
200gm cili api (dikisar )
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 biji buah keras (dikisar)
1 biji kelapa (diambil santan)
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Hiasan
3 tangkai kacang panjang (dipotong) kecil2
Cara memasak
1) Rebus semua bahan yang dikisar tadi dgn sedikit air
2) Masukkan serai dan daun kunyit
3) Setelah itu,masukkan udang galah dan santan
4) Kemudian ,biar sehingga mendidih dan kacau seketika,Masukkan garam dan gula
5) Setelah kuah masak, masukkan kacang panjang yang dipotong tadi.
6) sedia dihidangkan......
Thursday, August 5, 2010
Daging masak merah
Bahan-Bahan:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
sedikit sos cili
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
sedikit Minyak
Cara:
1) Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
2)Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm. Panaskan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
3)Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak.
4)Masukkan sos tomato,sedikit sos cili & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air. Tambahkan sedikit garam & kicap cair.
5)Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & sedi DIHIDANG
Wednesday, August 4, 2010
Gulai daging pantai timur
Bahan
500gm daging lembu potong nipis kecil
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang
2 keping asam keping
minyak
garam
Bahan dikisar
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulasa bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. sedia dihidang.
Monday, August 2, 2010
Ayam masak lemak cili api
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 10 ulas cili api/padi
- 1 inci kunyit hidup
- 2-3 batang serai (dititik)
- santan (dr sebiji kelapa)
- 2-3 ulas bawang putih & merah
Cara memasak:
1. Tumbuk cili api , kunyit hidup ,bawang putih & merah selumat2nya..
2. Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
3. Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
4. Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
5. Perisakan dgn garam
6. Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehlah ditutup apinya..
Sunday, August 1, 2010
Rendang Ayam
Bahan-bahan |
1 ekor ayam 1/2 kg pati santan [1 biji kelapa] Garam 1/2 cawan kerisik 1 helai daun kunyit [mayang halus] Bahan untuk dikisar: 3 labu bawang besar 5 ulas bawang putih 5 batang serai 3 inci halia 1 inci lengkuas 1 inci kunyit hidup 15 cili kering 15 biji cili api |
Cara Memasak |
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. 2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati. 3. Gunakan api yang sederhana masak sehingga ayam empuk dan kuahnya sebati. 4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan |