BAHAN – BAHAN
600 gm tepung gandum
1 biji kelapa parut
2 biji telur ]dipukul
3 gelas air sejuk
1 sudu tah garam
BAHAN - BAHAN INTI ;
1 kg kentang ] di potong dadu
500 gm daging lembu ]dipotong dadu kecil
1 paket serbuk kari
1 batang serbuk kayu manis
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
BAHAN –BAHAN KISAR ;
1 Biji bawang besar
1 cm halia
1 sudu makan jintan manis
5 tangkai cili kering
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAKNYA ;
1. Untuk intinya panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis bersama bahan kisar hingga naik bau
2. Masukkan serbuk kari dan biarkan hingga garing
3. Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati
4. Panaskan dengan garam bahan perasa serta air ,biarkan hingga mendidih
5. Masukkan kentang bersama gula dan bawang yang di potong dadu dan biarkan hingga keriag
6. untuk roti jalanya bancuh tepung dengan santan .garam dan telur hingga sebati
7. tuangkan air sejuk dan kacau hingga rata
8. Panaskan kuali leper dan sapukan minyak dan kiraikan adunan tepung tadi nipis –nipis
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment