Saturday, October 30, 2010

Home » , , » ROTI JALA BERINTI

ROTI JALA BERINTI

 

          BAHAN – BAHAN

 

600 gm tepung gandum

1 biji kelapa parut

2 biji telur ]dipukul

3 gelas air sejuk

1 sudu tah garam

 

             BAHAN -  BAHAN INTI ;

 

1 kg kentang  ] di potong dadu

500 gm daging lembu ]dipotong dadu  kecil

1 paket serbuk kari

1 batang serbuk kayu manis

minyak untuk menumis

garam dan gula secukup rasa

 

            BAHAN –BAHAN  KISAR ; 

                                                                                                                                                                                                                                                  1 Biji bawang besar

1 cm halia

1 sudu makan jintan manis

5 tangkai cili kering

2 kuntum bunga lawang

2 kuntum bunga cengkih

garam dan gula secukup rasa

 

                  CARA MEMASAKNYA  ;

 

1. Untuk intinya panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis bersama bahan kisar hingga naik bau

2. Masukkan serbuk kari dan biarkan hingga garing

3. Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati

4. Panaskan  dengan garam bahan perasa serta air ,biarkan hingga mendidih

5. Masukkan kentang bersama gula dan bawang yang di potong dadu dan biarkan hingga keriag

6. untuk roti jalanya bancuh tepung dengan santan .garam dan telur hingga sebati

7. tuangkan air sejuk dan kacau hingga rata

8. Panaskan kuali leper dan sapukan minyak dan kiraikan adunan tepung tadi nipis –nipis

 

            SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...