BAHAN –BAHAN :
1kiol ikan kembung
air secikupnya
500 ml santan pekat dari1/2 biji kelapa
garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR ;
100 gm ikan talang kering
10 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
6 batang serai dihiris nipis
3 cm lengkuas dihiris nipis
100 gm cili kering kisar
CARA MENYEDIAKANNYA ":
1. Rebus ikan dengan air hingga masak ,keluarkan ikan
2. asingkanisi ikan dengan tulang .kisar hingga lumat
3. Gunakan air lebihan ikan untuk memerah kelapa
4. Campurkan isi ikan santan kelapa dan semua bahan-bahan kisar kedalam kuali
5. Masak dengan api sederhana besar kacau selalu
6. Apabila kuah mula memekat masukkan gula dan garam secukup rasa
7. kecilkan api dan kacau hingga kuah betul-betul kering ..kemudian angkat ..Hidangkan bersama nasi impit dan lemang
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment