Monday, November 29, 2010

Home » , , , , » Resepi Pau Ayam

Resepi Pau Ayam



Bahan-bahan:

500gm tepung pau/tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula


untuk inti:

300gm isi ayam dipotong kecil
3 biji kentang dipotong dadu
1 biji lobak merah dipotong dadu
2 sudu besar kari ayam, garam dan gula
2 ulas bawang putih dan bawang merah

cara buat:

gaul semua bahan-bahan kecuali air
kemudian masukkan air sedikit demi sedikit
uli tepung hingga licin (tidak melekat di tangan)
tutup kain lembab, biar kembang 2x ganda
tumbuk adunan dan bahagi menjadi adunan kecil
bulat-bulatkan dan masukkan inti
lapik adunan atas daun pisang atau kertas
biarkan adunan tadi kembang/naik
panaskan kukusan
masukkan adunan dan kukus lebih kurang 10 minit/ sehingga masak
siap untuk dihidang

cara buat Inti:

panasakan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih
masukkan kari yang telah dibancuh dan masukkan isi ayam, kacau
masukkan kentang, garam, lobak merah dan air
biarkan mendidih dan menjadi pekat
masak hingga lembut

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...