Sunday, November 14, 2010

Home » , , , , » Resepi TomYam Ikan Tenggiri

Resepi TomYam Ikan Tenggiri


Bahan :

2 keping ikan tenggiri - setiap keping dipotong 4
2 batang serai - diketuk
2 -3 biji cili merah - kisar
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
3 helai daun limau purut
jus limau
cili api ikut kepedasan - diketuk
1 labu bawang besar - di potong memanjang
Sayuran seperti karot/bunga kobis/jagung kecil - haniss campurkan dengan brokoli
daun ketumbar.


Cara:


1. Panaskan minyak, tumiskan cili merah, bawang merah dan juga bawang putih yang dikisar tadi, sehingga naik bau.
2. Masukkan serai, daun limau purut dan cili api, masukkan juga air secukupnya sehingga mendidih baru dimasukkan ikan dan bawang besar. biar kan beberapa minit.
3. Selepas itu bolehlah sayuran dan garam secukup rasa serta jus limau. Selepas tutup api masukkan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...