Tuesday, November 9, 2010

Home » , , , » UDANG SAMBAL PETAI

UDANG SAMBAL PETAI

BAHAN-BAHAN ;

500 GM udang
200 gm isi petai
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar –kisar
6 ulas bawang putih kisar
1 in belacan-kisar
sedikit perahan air asam jawa
2 biji bawang besar –dihiris bulat
2 sudu minyak garam guladan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMBUATNYA :

1. Panaskan minyak tumis bawang putih dan masukkan bahan=bahan yang dikisar
2. Tumis hingga naik bau dan masukkan air perahan asam jawa,kacau hingga masak dan masukkan udng
3. Masukkan juga garam gula ,serbuk perasa.,akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...