Bahan - bahan
1 kilo udang
1 peket serbuk kari udang
2 sudu besar mentega
daun kari
daun bawang
daun sup
Sedikit minyak
Garam,gula aji, secukup rasa
1 labu bawang besar dihiris
2 cm halia dihiris
3 biji bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 cm halia dikisar
CARA - cara
Gaul udang dengan bahan kisar bersama 2 sudu besar serbuk kari . Perap selama 1 jam . Potong semua daun dan daun bawang,daun sup nipis-nipis…Panaskan minyak secukupnya dan goreng udang separuh masak..kemudian angkat ketepikan .Panaskan butter dan sedikit minyak masak kemudian masukkan bawang besar ,halia yang dimayang nipis-nipis , daun bawang,daun sup dan daun kari..goreng hingga bawang menjadi layu dan kekuningan ..Masukkan 3 sudu besar rempah kari dan kacau sekejap kemudian masukkan semua udang tadi …masukkan garam,gula dan aji secukup rasa.. kacau ..Bila sudah masak dan cukup rasa matikan api..angkat
Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment