BAHAN-BAHAN:
ikan siakap (belah belakang dan asingkan tulang)
1 sudu besar serbuk kunyit
10 gm rempah ikan bakar
1/2 cawan cili kering kisar
2 labu bawang besar dikisar
4 cm halia dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
1 keping gula melaka
Sedikit asam jawa
2 cm belacan
1 sudu kecil lada sulah
Sedikit marjerin
Sedikit madu
CARA- cara :
Belah belakang ikan siakap dan asingkan tulangnya. Kemudian sapukan ikan dengan serbuk kunyit dan lada sulah.. Panggangkan ikan hingga masa Sambil sapu dengan madu dan majerin.sementara ikan masak, sediakan bahan rempahnya…Tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau…masukkan serbuk perasa, asam jawa dan gula melaka…Masak hingga pecah minyak dan pekat baru diangkat.kemudian sapukan bahan tumis pada ikan .
Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment