Saturday, October 2, 2010
Home »
aneka kek
,
kek
,
kek batik gulung
,
kek gulung
,
kek kukus
,
resepi kek
»
Resepi Kek Batik Gulung
Bahan-bahannya:
150 gm Gula pasir
110 gm Tepung gandum
70 gm Lepa susu berkrim (dicairkan)
60 gm Tepung jagung
25 ml Air sejuk
1 sudu besar Ovellet
1 sudu besar Koko emalco
1/2 sudu besar serbuk koko
2 sudu kecil serbuk penaik
9 biji Kuning telur
6 biji Putih telur
Sedikit jam buah-buahan
Cara membuat:
1. Satukan gula pasir,kuning telur,putih telur dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan ovellet,tepung gandum,tepung jagung dan serbuk penaik. Gaulkan adunan hingga sebati.
3. Kemudian masukkan air, lepa susu berkrim dan pukul hingga sebati.
4. Bahagikan adunan ini pada dua bahagian iaitu adunan warna asal dan satu bahagian lagi di bubuh koko emalco.
5. Tuangkan adunan warna asal ke dalam acuan dan lapiskan dengan adunan koko emalco. Tuangkan kedua adunan ini berselang-seli hingga habis.
6. Bakar kek ini dalam ketuhar dengan suhu 200c selama 20 minit.
7. Apabila kek sejuk, sapukan dengan jam buah-buahan . Kemudian gulungkan kek ini dengan kemas.
Resepi Kek Batik Gulung
Bahan-bahannya:
150 gm Gula pasir
110 gm Tepung gandum
70 gm Lepa susu berkrim (dicairkan)
60 gm Tepung jagung
25 ml Air sejuk
1 sudu besar Ovellet
1 sudu besar Koko emalco
1/2 sudu besar serbuk koko
2 sudu kecil serbuk penaik
9 biji Kuning telur
6 biji Putih telur
Sedikit jam buah-buahan
Cara membuat:
1. Satukan gula pasir,kuning telur,putih telur dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan ovellet,tepung gandum,tepung jagung dan serbuk penaik. Gaulkan adunan hingga sebati.
3. Kemudian masukkan air, lepa susu berkrim dan pukul hingga sebati.
4. Bahagikan adunan ini pada dua bahagian iaitu adunan warna asal dan satu bahagian lagi di bubuh koko emalco.
5. Tuangkan adunan warna asal ke dalam acuan dan lapiskan dengan adunan koko emalco. Tuangkan kedua adunan ini berselang-seli hingga habis.
6. Bakar kek ini dalam ketuhar dengan suhu 200c selama 20 minit.
7. Apabila kek sejuk, sapukan dengan jam buah-buahan . Kemudian gulungkan kek ini dengan kemas.
Labels:
aneka kek,
kek,
kek batik gulung,
kek gulung,
kek kukus,
resepi kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
October
(185)
- Resepi Kari Ikan Jenahak
- Resepi Ayam Bakar Madu
- Resepi Sayur Lemak Pucuk Manis
- Gulai Kawah Daging
- Resepi Ayam Kung Pao
- Resepi Ikan Haruan Kukus
- CUCUR BADAK UBI KELADI
- CUCUR CENDAWAN
- CUCUR DURIAN
- CUCUR UDANG
- CUCUR TAPAI UBI KAYU
- CUCUR JAGUNG MANIS
- CUCUR INTI KACANG
- JEMPUT –JEMPUT PISANG
- KASWI GULA MERAH
- ROTI JALA BERINTI
- KARIPAP
- BUAH MELAKA (ONDE – ONDE )
- BAHULU GULUNG COKLAT URAI
- BAHULU GULUNG PELANGI
- KEK COKLAT
- KEK PIC
- KEK KEJU BLUBERRY BERKRIM
- PUDING PIC
- BROWNIES COKLAT
- GULAI IKAN TONGKOL
- AYAM PANGGANG LADA HITAM
- NASI GORENG KURMA
- AYAM BBQ
- NASI AYAM BBQ
- SOTONG MASAK NANI
- SUP CAP CAI
- Resepi Tom Yam Seafood Bersantan
- Resepi Char Kuey Teow
- Resepi Tilapia Goreng Berlada
- Resepi Diet Sup Ikan Sayur Campur
- Resepi Daging Rusa Panggang
- Resepi Kek Coklat Moist
- Resepi Sandwich Ayam Mayonnaise
- Resepi Kantonis Yee Mee
- Resepi Ikan Siakap Lada Hitam
- Resepi Pecal Ikan Keli
- Resepi Ayam Tandoori
- Resepi Bubur Lambuk
- Resepi Mee Hong Kong
- Resepi Tahu Sumbat
- Resepi Cucur Udang
- Resepi Ayam Gajus
- Resepi Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
- Resepi Ikan Masak Taucu
- Resepi Spaghetti Seafood
- Resepi Salmon Steak
- Resepi Spaghetti Bolognese
- Popia Goreng
- Resepi Laksa Johor
- TUMIS DAGING
- FUCUK GORENG
- AYAM MASAK KETUMBAR
- SALAD TELUR
- KERABU TELUR
- Resepi Hotplate Yee Mee
- Puding kelapa muda
- Dadih strawberry
- Resepi Kuih Tepung pelita
- Minuman: Soya (home made)
- Sayur Asam batang keladi
- Ais Krim Tiramisu Koko
- Kuey Teow Ladna
- Resepi Nasi Goreng USA
- Resepi-Nasi Goreng Ayam
- Resepi-Nasi Goreng Cina
- RESEPI : NASI GORENG PAPRIK AYAM
- IKAN KELI BERLADA
- LAKSA THAI
- MI CALONG
- DALCA TULANG
- SPAGETI KUAH KEPAH
- SERUNDING IKAN
- NASI GORENG PATTAYA
- Mee Rebus
- MEE HAILAM
- DAGING BEREMPAH
- RENDANG PARU
- NASI BERIANI GAM
- UDANG MASAK TOMATO
- AYAM GORENG BERSERAI
- DALCA
- DAGING MASAK BERIANI
- AYAM MASAK SANTAN BERLADA
- KELIA HATI
- RENDANG TAUHU
- SAMBAL GORENG PETAI
- AYAM GORENG BERSALUT KACANG
- PAIS IKAN
- IKAN KUKUS CILI PADI
- SUP SIRIP YU DENGAN ISI KETAM
- ANGSA VEGETARIAN GARING DENGAN SALAD BUAH
- RESEPI MI JAWA
- STIMBOT
- SOTO
-
▼
October
(185)
No comments:
Post a Comment