Friday, November 5, 2010
Home »
resepi
,
resepi shabsuka
,
shabsuka
,
Western Food
»
Shabsuka
Bahan-bahan:
500 gm daging kisar
4 sudu makan cili kering dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
½ inci halia dikisar
4 sudu makan rempah kari
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 cawan kecil sayur campuran (mixed vegetable)
1 tin kecil tomato puri
3 sudu makan minyak sapi
2 sudu teh gula (atau secukup rasa)
Garam secukup rasa
Bahan untuk hiasan:
Sedikit daun pudina
Sedikit daun ketumbar
4 biji telur
Hirisan cili hijau/merah
Cara menyediakan:
1.Daging kisar digaul dengan bawang putih, halia dan rempah kari.Perapkan selama 10-20 minit.
2.Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumis bawang besar hingga naik bau,masukkan pula cili dan masak hingga cili garing.
3.Masukkan daging yg telah diperap tadi dan kacau rata, kalau perlu bubuh sedikit air.
4.Apabila daging ¾ empuk, masukkan tomato puri, sayur campuran dan tomato dadu, kacau lagi dan masukan garam & gula secukupnya. Biarkan sebentar beberapa minit kemudian pecahkan sebiji-sebiji telur diatas.
5.Untuk hiasan taburkan daun pudina dan ketumbar.Tutup periuk sebentar sebelum padamkan api.
Shabsuka
Bahan-bahan:
500 gm daging kisar
4 sudu makan cili kering dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
½ inci halia dikisar
4 sudu makan rempah kari
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 cawan kecil sayur campuran (mixed vegetable)
1 tin kecil tomato puri
3 sudu makan minyak sapi
2 sudu teh gula (atau secukup rasa)
Garam secukup rasa
Bahan untuk hiasan:
Sedikit daun pudina
Sedikit daun ketumbar
4 biji telur
Hirisan cili hijau/merah
Cara menyediakan:
1.Daging kisar digaul dengan bawang putih, halia dan rempah kari.Perapkan selama 10-20 minit.
2.Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumis bawang besar hingga naik bau,masukkan pula cili dan masak hingga cili garing.
3.Masukkan daging yg telah diperap tadi dan kacau rata, kalau perlu bubuh sedikit air.
4.Apabila daging ¾ empuk, masukkan tomato puri, sayur campuran dan tomato dadu, kacau lagi dan masukan garam & gula secukupnya. Biarkan sebentar beberapa minit kemudian pecahkan sebiji-sebiji telur diatas.
5.Untuk hiasan taburkan daun pudina dan ketumbar.Tutup periuk sebentar sebelum padamkan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
November
(284)
- Resepi Kuih Donat
- Resepi Putu Mayam
- resepi Kuih Putu Kacang
- Resepi Karipap kentang
- Resepi Pajeri Nenas
- Resepi Pau Ayam
- Resepi Pau Kacang Merah
- Resepi Cap Cay
- GORENG SOTONG VEGETARIAN ALA KONG PAO
- DENDENG LAMBOK
- TEMPE GORENG KICAP
- Resepi Kari Kerang
- HARUAN BAKAR
- HARUAN MASAK LADA HITAM
- AYAM TELUR BUNGKUS
- SUP AYAM SANTAN
- TENGGIRI MASAK ASAM
- IKAN KUKUS ISTIMEWA
- Nasi Beriani Udang Galah
- Nasi Goreng Bilis Telur
- Ayam Goreng Pandan
- Kuih Kasui (Kuih Kaswi)
- Roti Gulung Sardin
- Blueberry Cheese Tart
- Ala KFC Cheesy Wedges
- Bubur Sum Sum
- PISANG BAKAR BERSAMA SOS KACANG
- IKAN SIAKAP KUKUS
- DAGING PANGGANG AIR ASAM
- PUDING NESTUM PISANG
- IKAN TERUBUK BAKAR
- SINGGANG BERLADA DAGING BATANG PINANG
- Resepi Mee Celup
- Resepi Mee Kuah
- Resepi Akok
- Resepi Lompat Tikam
- Resepi Pulut Durian
- Resepi Pulut Inti
- Resepi Cempedak Goreng
- Resepi Ubi Rebus
- Resepi Ubi Goreng Berempah
- Resepi Tapai Pulut
- Resepi Sup Daging
- Resepi Kurma Daging
- Resepi Lala Masak Lemak Cili Api
- Resepi Sambal Sotong
- Resepi Kari Sotong
- Resepi Ayam Panggang Madu
- UDANG KUKUS DENGAN BONITO FLAKE
- BURGER SARDIN
- GULUNGAN DADAR
- SUP BRAKOLI BERJAGUNG MANIS
- CAH KANGKUNG
- SOTONG GORENG DENGAN CILI KERING
- CAH BRAKOLI
- DAGING BETAWI
- SOTONG GORENG BEREMPAH
- SANDWICH AYAM PANGGANG,KEJU DAN BUAH AVOKADO
- OTAK-OTAK SANDWICH
- SOTO BABAT
- SATE PERUT
- NASI GORENG KERABU
- KUE TEOW QASEH
- ASAM PEDAS SOTONG
- BEBOLA DAGING RANGUP
- ASAM PEDAS BALI DAGING
- ASAM PENGAT DAGING
- DAGING REBUS BELIMBING BULUH
- Resepi Sup Gear Box
- Resepi Char Kuew Tiaw
- Resepi Kuew Tiaw Latna / Ladna
- Resepi Mee Bandung
- Resepi Bihun Goreng Hailam
- QUICHE DAGING
- STEAK VEGETABLES COCKTAIL
- Resepi Nasi Goreng Pattaya
- Resepi Nasi Goreng Lada Hitam
- Resepi Nasi Goreng Kampung
- Resepi Nasi Goreng Tomyam
- Resepi Kerabu Kerang Dengan Pucuk Paku
- KEREPEK SOTONG
- DAGING MASAK PUDZI (KUZI)
- DAGING MASAK KICAP BERLADA
- DAGING RENDANG TOMATO
- Resepi Popia Pisang
- Resepi Kuih Bom
- Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi Kayu
- Resepi Nasi Goreng Cendawan
- Resepi Sambal Kupang
- Resepi Daging Unta Goreng Berempah
- Resepi Solok Lada
- Resepi Bingka Labu
- Resepi Kuih Ketayap
- Bahan2 : 1 ekor ayam (± 1 kg), potong menjadi 8 ...
- Resepi Lala Masak Bercili
- Resepi Pengat Pisang
- RESEPI HOMEMADE CHOCOLATE BAR
- RESEPI BLACK PEPPER CHICKEN
- MANDARIN CHICKEN CHOP
- Resepi TomYam Ikan Tenggiri
-
▼
November
(284)
No comments:
Post a Comment