Bahan – bahan
4 cawan krim
100 gm gula
2 sudu kecil esen vanilla
41/2 cawan kecil serbuk gelatin
90 mililitr air
1 cawan pati mangga
Cara- cara :
Masukkan 4 cawan krim kedalam mangkuk yang sudah dipanaskankemudian masukkan 100gm gula..kacau..gula dan krim dikacau dahulu semelum dicampurkan esen vanilla..Biarkan selama lima minit dan matikan api bila campuran sudah cukup masak..Gelatin..sementara itu campurkan gelatin dan air di dalam bekas lain dan kacau hingga sebati..campuran..Bila krim yang dibiarkan tadi sudah agak suam masukan adunan gelatin dan kacau hingga sebati..tuang..,kemudian tuangkan ia ke dalam acuan dan biarkan sejuk hingga menjadi pejal seperti puding karamel..mangga..panna cotta yang sudah beku tadi di masukkan kedalam bekas atau gelas dan letakkan pati mangga disekelilingnya…Hidang…cantikkan manisan dengan buah strawberi dan buah mangga sebelum dihidang..lagi enak bila dimakan masa sejuk
No comments:
Post a Comment