Bahan-bahan:
250 gm labu
500 gm tepung pulut
Air secukupnya
Kelapa parut putih
Sedikit garam
Bahan Inti Kelapa Coklat:
125 gm gula merah
50 ml air
100 gm gula
175 gm kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
100 gm coklat masakan
Cara menyediakan:
Kacau inti kelapa coklat di atas api sederhana sehingga pekat dan likat.Kukus labu terlebih dahulu, kemudian dilenyek.Gaulkan dengan tepung pulut. Tuangkan air sedikir demi sedikit sehingga boleh dikepal. Ambil sedikit doh, bulat dan leperkan. Letakkan inti kelapa coklat ditengah-tengah, kemudian bulatkan semula. Masukkan onde-onde di dalam air mendidih. Apabila timbul, angkat dan golekkan di atas kelapa yang digaul dengan sedikit garam.
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment