Thursday, March 22, 2012

Home » » Resepi Masak kambing Berkismis

Resepi Masak kambing Berkismis

Bahan-Bahan:

1/2 kg daging kambing
2 sudu besar minyak masak
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1cm kulit kayu manis
1 sudu besar cili boh
1/2 bungkus kecil serbuk kari daging
1 labu bawang besar, dipotong dadu
3 biji tomato
1 mangkuk air
½ cawan pati santan
½ cawan kismis
1 biji cili merah
1 tangkai daun ketumbar
Garam dan gula dan aji secukup rasa
Bawang goreng
4 biji bawang merah – di kisar
2 ulas bawang putih – dikisar
1 cm halia – di kisar

Cara--cara

Potong daging kambing ikut suka, basuh dan sejat. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan cili boh. Tumis  sampai garing. Masukkan daging kambing,dan  kacau rata.. kemudian masukkan rempah kari.. Masukkan bawang besar dan tomato. Kacau  hingga rata kemudian masukkan air.. Masak hingga daging lembut. Masukkan pati santan, kismis, cili merah, daun ketumbar, garam ,gula. dan aji..Masak hingga pecah minyak.kemudian.bila dah masak dan cukup rasa matikan api dan angkat.. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan

Srdia dihidang

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...