BAHAN-BAHAN:
1 kg beras
500 ml santan
2 cm halia dihiris
1 labu bawang besar dihiris
3 helai daun pandan
Sedikit marjerin
Garam
BAHAN SAMBAL:
50 gm tangkai cili kering dikisar
3 labu bawang besar dikisar
20 gm belacan dikisar
50 ml air asam jawa
Gula
Garam
BAHAN GORENG:
100 gm ikan bilis
50 gm kacang tanah
CARA MENYEDIAKAN:
Untuk nasi, beras dibersihkan dan ditanak bersama santan, halia, bawang besar,marjerin dan garam secukup rasa. Masukkan daun pandan dan tanaklah sehingga masak.sementaratu kisar cili kering, bawang besar, belacan dengan sedikit air… Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.Kemudian tambahkan gula dan garam secukup rasa…,masukkan air asam jawa.bila dah cukup rasa dan masak matikan api dan angkat kemudian Hidangkan nasi lemak bersama sambal dan ikan bilis dan kacang yangdah digoreng.
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment