BAHAN A:
1/2 ekor ayam
1/2 cawan santan
2 tangkai pucuk ubi (rebus dan hiris)
2 helai daun limau purut
2 batang serai diketuk1 sudu besar jus limau
1/2 cawan taucu
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam,gula dan aji secukup rasa
BAHAN KISAR:
5 bjii bawang merah
5 bjij cili merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili api
1 cm kunyit
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 sudu kecil ketumbar
Sedikit gula merah
Sedikit belacan
CARA MENYEDIAKAN:
Bersihkan ayam kemudian lumurkan dan perapkan dengan jus limau seketika.panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan ayam kemudian dan kesemua bahan A kecuali taucu. Tuangkan air dan kacau.. bila dah pekat, barulah masukkan taucu.kemudian masukkua garam ,gula ,dan aji secukup rasa..bila dah cukup rasa dan dah masak matikan api.dan angkat
Sedia dihidang
Sumber saji
No comments:
Post a Comment