Bahan-bahan:
10 biji jering - dibuang kulit
30-40 tangkai cili api - ditumbuk halus
3 cm kunyit hidup - ditumbuk halus
1 cawan tempoyak
1 helai daun kunyit - dihiris halus
1 biji kelapa - ambil 3 cawan santan
100 gm ikan bilis,garam,gula dan aji
Cara Menyediakan:
Jering dibuang kulit arinya kemudian dibelah dua sebelum direbus dan dititik.Masukkan santan, bahan-bahan tumbuk, ikan bilis dan tempoyak ke dalam periuk dan jerang di atas api yang sederhana.Bila mendidih masukkan jering. kemudian masukkan garam,gula dan aji secukup rasa..Kacau hingga rata.Masukkan hirisan daun kunyit, kacau ..bila dah cukup rasa dan dah masak matikan api dan angkat
Sedia dihidang
Sumber : saji
Sedapnya resepi begini buat lauk tengahari... gandingkan dengan ikan kembung goreng lembik-lembik...adeehhh!
ReplyDeleteditambah pulak dengan sambal belacan dan ulam2 kampung...mmg menggugat selera kaannnn
Delete