Bahannya:
1 kg tulang daging
600 gm bawang merah
50 gm cili boh
80 gm pes tomato
140 gm tepung jagung
30 gm kicap manis
5 gm garam
Perasa stok ayam atau daging
10 gm serbuk lada hitam
50 gm sos tiram
20 gm bawang goreng
20 gm daun bawang
25 gm gula
1 biji telur
100 gm kubis (dihiris halus)
BAHAN.
Sediakan bahan untuk menyiapkan sup tulang ketuk.
REBUS...tulang daging (gear box) direbus selama tiga jam. Kemudian tumis bawang merah dan masukkan stok ayam atau daging sebelum dicampur tulang daging yang direbus tadi.
TUANG...masukkan pes tomato diikuti cili boh ke dalam air rebusan.
CAMPUR...masukkan sedikit garam dan gula.
TAMBAH...diikuti dengan sos tiram dan kicap manis.
PUKUL TELUR...pukul telur hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam adunan tulang daging yang dimasak.
CAMPUR...campurkan sedikit air ke dalam tepung jagung, kacau adunan hingga sebati dan masukkan adunan tepung jagung itu ke dalam rebusan tulang untuk memekatkan kuah.
MENDIDIH...biarkan rebusan tadi mendidih hingga daging empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat.
HIASKAN...tabur hirisan kubis, bawang goreng dan daun bawang untuk menambah rasa.
SIAP...sup tulang ketuk sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment