BAHAN-BAHAN:
1/2 kg daging - mayang nipis
3 tangkai daun kari
3 sudu besar air asam jawa
1 cawan santan
Garam,gula ,aji secukup rasa
Sedikit belacan
Sedikit minyak masak
3 biji bawang besar dimayang halus
5 ulas bawang putih dimayang halus
2 cm halia dimayang halus
6bji cili hijau dimayang halus
8 biji cili api dimayang halus
CARA MENYEDIAKAN:
Daging direbus hingga empuk. Angkat dan tuskan airnya.. panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dah dimayang halus, daun kari,belacan,hingga naik bau.Masukkan santan, daging dan air asam jawa. Gaulkan sebati dan tambahkan garam ,gula dan aji,secukup rasa.bila dah masak dan dah cukup rasanya,matikan api,,angkat
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment