Bahan-bahan
10 ekor sotong
10 biji cili kering dikisar
6 biji cili api dikisar
5 biji cili merah dikisar
1 labu bawang besar dikisar
2 in halia dikisar
2in lengkuas dikisar
2 batang serai dikisar
1 helai daun kunyit - dihiris halus
5 helai daun limau purut - dihiris halus
1 batang serai - dititik
1 sudu besar air asam
Garam ,gula dan aji secukupnya
Cara-cara
Bersihkan sotong. Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudain susun didalam pinggan. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam , garam ,gula dan aji secukup rasa. Masak hingga mendidih. dan kuah jadi pekat..bila kuah dah pekat dan cukup rasanya matikan api dan angkai..Tuangkan ke atas sotong yang telah disusun dalam pinggan
Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment