bahan - bahan:
1 kilo tulang rusa
4cm halia - diketuk
1 bungkus sup bunjut
2 biji kentang - direbus & dilecek
1 sudu teh lada hitam
garam ,gula dan aji secukupnya
air secukupnya
minyak untuk menumis
bahan tumis:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 cm halia
bahan hiasan:
daun sup
daun bawang
bawang goreng
cara membuatnya:
Masukkan air bersama tulang dan rebus ,masukkan juga halia yang diketuk…rebus hingga separuh masak dan masukkan kentang yang di blend ,garam , gula dan aji…masukkan juga lada hitam.
-bila daging telah masak.di dalam kuali,panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis hingga naik baunya…tuangkan bahan tumis tadi ke dalam kuah sup…masak sampai daging pada tulang lembut.bila dah lembut dan dah cukup rasa matikan api..angkat…taburkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan
No comments:
Post a Comment