Saturday, November 6, 2010

Home » , , » Resepi Acar Rampai

Resepi Acar Rampai


Bahan-bahan 
 
1/2 ekor ayam (buangkan kulit dan potong kecil)
5 biji kentang( potong kecil dan gorengkan)
1 batang carrot (potong kecil)
20 tangkai kacang sepat/buncis
1 bij capsicum merah
2 biji tomato (belah 6)
1 labu bawang besar (potong bulat)
3 biji cili merah (hiriskan kasar)
10 biji cili api ([hiriskan kasar)(kalau nak pedas,ikut citarasa masing2)
garam
kunyit serbuk
minyak

Bahan tumis

 
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia

Cara Memasak 

 
1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak [gunakan minyak bekas goreng kentang]. Jangan terlalu garing [nanti keras isi aayam tu]
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan untuk tumis bahan tumis.
3. Tumiskan abhan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulkan rata.
4. Masukkan sayuran kacang dan carrot dan cili semua. Gaulkan rata.
5. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Rasakan garamnya.
6. Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...