Sunday, November 7, 2010

Home » , , » Resepi Lemak Putih Umbut Kelapa

Resepi Lemak Putih Umbut Kelapa


Bahan-bahan:
1 kg umbut kelapa atau secukupnya ~ dipotong dan cuci bersih
1 biji bawang besar ~ dihiris
3 batang serai ~ diketuk
3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
Garam dan gula.

Cara penyediaan:
1. Masukkan umbut yang telah dibersihkan tadi ke dalam periuk. Tuang air sehingga melepasi paras umbut dan rebus sehingga umbut empuk.
2. Setelah umbut empuk, masukkan pula bawang yg dihiris, serai dan santan secukupnya. Masak sehingga santan mendidih, kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan pecah minyak.
3. Masukkan kerisik, garam secukupnya dan sedikit gula. Gaul rata.
4. Setelah kuahnya sesedap rasa, bolehlah matikan api dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...