Tuesday, October 12, 2010

Home » , , » RESEPI AYAM SERI TERENGGANU NZ

RESEPI AYAM SERI TERENGGANU NZ

BAHAN-BAHANNYA:

2 batang serai-dititik
40 gm lengkuas-dititik
30 gm cili kisar
30 biji halba
5 gm garam
3 gm serbuk perasa
3 gm belacan-dihancurkan
2 keping asam keping
1 biji kelapa di ambil santan

BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR:

2 batang serai
100 gm bawang merah
30 gm haliajangan terlalu pekat.
60 gm lengkuas
30 gm kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA:

1. Kelapa diperah .ambil santan ,jangan terlalu pekat
2. Masukkan santan kedalam periuk ,campurkan bahan yang telah dikisar, cili kisar ,halba,garam
gula,serbuk perasa,belacan dan asam keping,
3. Masukkan juga serai dan lengkuas,yang telah dititik kedalam campuran ini
Masak dalam api sederhana sehingga pekat ,lebihkurang 1 jam

CARA MEMBUAT AYAM:

1. Bersihkan ayam .Rebus air dalam periuk dan masukkan ayam hingga air melepasi ayam.
2. Masukkan garam,kunyit serbuk,serbuk perasa dan rebus hingga mendidih dan ayam masak.
3.Angkat ayam dan masukkan ke dalam kuah ,yang sedang di masak dan angkat.
4. Bakar ayam menggunakan bara arang ,sambil siram kuah sedikit demi sedikit hingga ayam
jadi perang.

SEDIA DIHIDANG.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...