Friday, November 5, 2010
Home »
nasi beriani sotong
,
resepi
,
resepi nasi
,
resepi nasi beriani sotong
»
Resepi Nasi Beriani Sotong
Bahan-bahan:
1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 sudu besar rempah beriani
1 kilogram sotong basah (dicuci bersih)
1 helai daun pandan
4 cawan beras basmati (rendam 1/2 jam)
4 cawan air
1 cawan susu cair
Garam secukup rasa
50 gram kismis kuning
2 labu bawang besar (hiris dan goreng)
2 tangkai daun ketumbar
1 sudu besar pewarna kuning
Bahan Dikisar Halus:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 sentimeter halia
Cara menyediakan masakan:
1.Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama rempah beriani sehingga garing.
2.Kemudian, masukkan sotong dan biarkan ia masak.Keluarkan sotong dan ketepikan. Biarkan baki rempah di dalam kuali.
3.Masukkan daun pandan dan beras basmati ke dalam kuali tadi. Gaul hingga sebati.
4.Masukkan air dan susu cair. Masak sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa dan sebatikan.
5.Masukkan kismis kuning, bawang besar yang sudah digoreng, daun ketumbar dan pewarna kuning. Biar kering dan boleh diangkat apabila bahan kelihatan layu.
6.Siap untuk dihidang.(Hidangan untuk enam orang)
Petua: Gunakan periuk kukus untuk mengukus nasi beriani selepas dimasak kering di dalam kuali untuk mendapatkan nasi yang lebih lembut dan tidak berkerak.
Resepi Nasi Beriani Sotong
Bahan-bahan:
1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 sudu besar rempah beriani
1 kilogram sotong basah (dicuci bersih)
1 helai daun pandan
4 cawan beras basmati (rendam 1/2 jam)
4 cawan air
1 cawan susu cair
Garam secukup rasa
50 gram kismis kuning
2 labu bawang besar (hiris dan goreng)
2 tangkai daun ketumbar
1 sudu besar pewarna kuning
Bahan Dikisar Halus:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 sentimeter halia
Cara menyediakan masakan:
1.Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama rempah beriani sehingga garing.
2.Kemudian, masukkan sotong dan biarkan ia masak.Keluarkan sotong dan ketepikan. Biarkan baki rempah di dalam kuali.
3.Masukkan daun pandan dan beras basmati ke dalam kuali tadi. Gaul hingga sebati.
4.Masukkan air dan susu cair. Masak sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa dan sebatikan.
5.Masukkan kismis kuning, bawang besar yang sudah digoreng, daun ketumbar dan pewarna kuning. Biar kering dan boleh diangkat apabila bahan kelihatan layu.
6.Siap untuk dihidang.(Hidangan untuk enam orang)
Petua: Gunakan periuk kukus untuk mengukus nasi beriani selepas dimasak kering di dalam kuali untuk mendapatkan nasi yang lebih lembut dan tidak berkerak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
November
(284)
- Resepi Kuih Donat
- Resepi Putu Mayam
- resepi Kuih Putu Kacang
- Resepi Karipap kentang
- Resepi Pajeri Nenas
- Resepi Pau Ayam
- Resepi Pau Kacang Merah
- Resepi Cap Cay
- GORENG SOTONG VEGETARIAN ALA KONG PAO
- DENDENG LAMBOK
- TEMPE GORENG KICAP
- Resepi Kari Kerang
- HARUAN BAKAR
- HARUAN MASAK LADA HITAM
- AYAM TELUR BUNGKUS
- SUP AYAM SANTAN
- TENGGIRI MASAK ASAM
- IKAN KUKUS ISTIMEWA
- Nasi Beriani Udang Galah
- Nasi Goreng Bilis Telur
- Ayam Goreng Pandan
- Kuih Kasui (Kuih Kaswi)
- Roti Gulung Sardin
- Blueberry Cheese Tart
- Ala KFC Cheesy Wedges
- Bubur Sum Sum
- PISANG BAKAR BERSAMA SOS KACANG
- IKAN SIAKAP KUKUS
- DAGING PANGGANG AIR ASAM
- PUDING NESTUM PISANG
- IKAN TERUBUK BAKAR
- SINGGANG BERLADA DAGING BATANG PINANG
- Resepi Mee Celup
- Resepi Mee Kuah
- Resepi Akok
- Resepi Lompat Tikam
- Resepi Pulut Durian
- Resepi Pulut Inti
- Resepi Cempedak Goreng
- Resepi Ubi Rebus
- Resepi Ubi Goreng Berempah
- Resepi Tapai Pulut
- Resepi Sup Daging
- Resepi Kurma Daging
- Resepi Lala Masak Lemak Cili Api
- Resepi Sambal Sotong
- Resepi Kari Sotong
- Resepi Ayam Panggang Madu
- UDANG KUKUS DENGAN BONITO FLAKE
- BURGER SARDIN
- GULUNGAN DADAR
- SUP BRAKOLI BERJAGUNG MANIS
- CAH KANGKUNG
- SOTONG GORENG DENGAN CILI KERING
- CAH BRAKOLI
- DAGING BETAWI
- SOTONG GORENG BEREMPAH
- SANDWICH AYAM PANGGANG,KEJU DAN BUAH AVOKADO
- OTAK-OTAK SANDWICH
- SOTO BABAT
- SATE PERUT
- NASI GORENG KERABU
- KUE TEOW QASEH
- ASAM PEDAS SOTONG
- BEBOLA DAGING RANGUP
- ASAM PEDAS BALI DAGING
- ASAM PENGAT DAGING
- DAGING REBUS BELIMBING BULUH
- Resepi Sup Gear Box
- Resepi Char Kuew Tiaw
- Resepi Kuew Tiaw Latna / Ladna
- Resepi Mee Bandung
- Resepi Bihun Goreng Hailam
- QUICHE DAGING
- STEAK VEGETABLES COCKTAIL
- Resepi Nasi Goreng Pattaya
- Resepi Nasi Goreng Lada Hitam
- Resepi Nasi Goreng Kampung
- Resepi Nasi Goreng Tomyam
- Resepi Kerabu Kerang Dengan Pucuk Paku
- KEREPEK SOTONG
- DAGING MASAK PUDZI (KUZI)
- DAGING MASAK KICAP BERLADA
- DAGING RENDANG TOMATO
- Resepi Popia Pisang
- Resepi Kuih Bom
- Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi Kayu
- Resepi Nasi Goreng Cendawan
- Resepi Sambal Kupang
- Resepi Daging Unta Goreng Berempah
- Resepi Solok Lada
- Resepi Bingka Labu
- Resepi Kuih Ketayap
- Bahan2 : 1 ekor ayam (± 1 kg), potong menjadi 8 ...
- Resepi Lala Masak Bercili
- Resepi Pengat Pisang
- RESEPI HOMEMADE CHOCOLATE BAR
- RESEPI BLACK PEPPER CHICKEN
- MANDARIN CHICKEN CHOP
- Resepi TomYam Ikan Tenggiri
-
▼
November
(284)
No comments:
Post a Comment