Wednesday, January 19, 2011

Home » , , , , » AYAM DENGAN BUAH KELUAK

AYAM DENGAN BUAH KELUAK

DSC08126

BAHAN – BAHAN :

4 ketul paha ayam

10 biji buah keluak – direndam selama 10 hari dan air ditukar setiap hari

300 gm isi ketam

2 sudu makan pes asam jawa – dicampur 1 liter air

300 gm bawang merah

100 gm bawang putih

100 gm halia

3 biji buah keras

6 batang lengkuas segar

1 sudu teh belacan

20 tangkai cili kering

1/2 cawan minyak masak

1 batang serai

garam dan gula sebagai perasa

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Bersihkan buah keluak dan keluarkan isinya dengan pisau tajam

2. Kisar isi buah keluak dengan isi ketam,tambahkan garam dan gula sebagai perasa

3. Masukkan ramuan ini kedalam kulit buah keluak

4. Panaskan setengah cawan minyak masak didalam kuali,tumiskan bawang merah,buah keras,lengkuas segar,halia,serai,belacan dan cili kering hingga naik bau

5. Masukkan ayam dan kacau hingga rata

6. Tambahkan buah keluak,pes asam jawa,garam dan gula,biarkan mendidih,kecilkan api dan biarkan merenih selama 25 minit.

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...