BAHAN – BAHAN :
4 ketul paha ayam
10 biji buah keluak – direndam selama 10 hari dan air ditukar setiap hari
300 gm isi ketam
2 sudu makan pes asam jawa – dicampur 1 liter air
300 gm bawang merah
100 gm bawang putih
100 gm halia
3 biji buah keras
6 batang lengkuas segar
1 sudu teh belacan
20 tangkai cili kering
1/2 cawan minyak masak
1 batang serai
garam dan gula sebagai perasa
CARA MEMBUATNYA :
1. Bersihkan buah keluak dan keluarkan isinya dengan pisau tajam
2. Kisar isi buah keluak dengan isi ketam,tambahkan garam dan gula sebagai perasa
3. Masukkan ramuan ini kedalam kulit buah keluak
4. Panaskan setengah cawan minyak masak didalam kuali,tumiskan bawang merah,buah keras,lengkuas segar,halia,serai,belacan dan cili kering hingga naik bau
5. Masukkan ayam dan kacau hingga rata
6. Tambahkan buah keluak,pes asam jawa,garam dan gula,biarkan mendidih,kecilkan api dan biarkan merenih selama 25 minit.
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment